Hyppää sisältöön

Tulli paljasti suunnitelmallisen tekijänoikeus- ja teollisoikeusrikoksen

1.11.2017 8.00
Tiedote

Tulli on tutkinut tekijänoikeus- ja teollisoikeusrikosta, joissa asianomistajan korvausvaatimus on asiassa yhteensä noin 375 000 euroa.

Tulli pysäytti Kiinasta saapuneen 100 lisenssitarraa sisältävän kuriirilähetyksen. Tullin pyynnöstä asianomistaja totesi lisenssitarrat tuoteväärennöksiksi. Asianomistaja totesi myös, että lisenssitarroihin luvattomasti painetuilla koodeilla pystyy aktivoimaan internetistä ladattuja käyttöjärjestelmiä ja niihin oli luvattomasti painettu tavaramerkki.

Tullin esitutkinnan aikana epäilty kertoi hankkineensa lisenssitarrat Kiinasta myyjän kautta, jonka hän löysi kiinalaiselta kauppasivustolta. Tullin esitutkinnan perusteella henkilön epäillään myyneen vuosina 2015–2017 suomalaisella kauppasivustolla yhteensä 1 663 vastaavia tarroja tai niiden jäljennöksiä. Lisenssitarrojen jälleenmyyntihinta on ollut noin 10 prosenttia virallisia kanavia pitkin myytävien vastaavien käyttöjärjestelmien lisenssien jälleenmyyntihinnasta.

Suomalaisilla kauppasivustoilla myydään epävirallisten myyjien toimesta erilaisten ohjelmistojen aktivointikoodeja, jotka voivat loukata tekijänoikeuksia. Poikkeuksellisen alhainen myyntihinta voi olla merkki tekijänoikeuksia loukkaavasta tuotteesta.

Lehdistötiedotteet