Hyppää sisältöön

Tullen avslöjade: Smugglat snus i postförskottsförsändelser till olika orter i Finland

2.2.2017 9.00
Pressmeddelande

På basis av Tullens förundersökning misstänks en finländsk man ha smugglat cirka 320 kilo snus från Sverige. Mannen misstänks även ha sålt det införda snuset vidare, huvudsakligen som postförskottsförsändelser. Beloppet av undandragen punktskatt uppgår till cirka 118 000 euro.

Tullen har undersökt en brottshelhet där en finländsk man misstänks ha fört in snus i kommersiellt syfte från Sverige via Torneå till Mellersta Finland. Den misstänkte har totalt smugglat cirka 320 kilo snus till Finland under en period från hösten 2014 till november 2015, vid 19 olika tidpunkter, utan att betala punktskatt för snuset. Beloppet av undandragna punktskatter för det snus som sålts vidare för förbrukning uppgår till cirka 118 000 euro.

Snus som postförskottsförsändelser

Vid Tullens förundersökning kom det fram att den misstänkte har fört in snuset i personbilar och sålt det vidare i huvudsak som postförskottsförsändelser som han har skickat till olika orter i Finland. Antalet postförskottsförsändelser var totalt över 200.

Mera än 60 snusköpare har hörts under förundersökningen

En finländsk man har varit anhållen och häktad under förundersökningen. För mannens del har smugglingen av snus undersökts som grovt skattebedrägeri och smuggling. Under förundersökningen har också över 60 snusköpare hörts som misstänkta för lindrigt olaga befattningstagande med infört gods.

Ärendet går till åtalsprövning vid åklagarämbetet i Inre Finland.

Enligt den nya tobakslagen som trädde i kraft i augusti 2016 får en privatperson för eget personligt bruk föra in sammanlagt högst 1 000 gram (1 kilo) snus. Snus får inte säljas i Finland.

Mera information fås via Tullens medietjänst, tfn 0295 527 150

Pressmeddelande