Hyppää sisältöön

Tulli paljasti pitkään jatkuneen alkoholin maahantuontiin ja myyntiin liittyvän rikoskokonaisuuden

2.11.2016 9.00
Tiedote

Tulli on tutkinut alkoholin laittomaan maahantuontiin liittyvää rikoskokonaisuutta, jossa epäillään huomattavien alkoholimäärien maahantuontia Suomeen kaupallisessa tarkoituksessa ilman Tullille ilmoittamista ja niiden myymistä Suomessa ilman vaadittavaa myyntilupaa. Alkoholia on myyty pääsääntöisesti alkoholiongelmallisille henkilöille. Vältettyjen verojen määrä on noin 150 000 euroa.

Tulli on tutkinut törkeää veropetosta ja törkeää alkoholirikosta, jossa kahden henkilön epäillään järjestäneen vuosina 2011‒2016 Virosta Suomeen noin 9 000 litraa väkeviä alkoholijuomia ja noin 8 000 litraa olutta kaupallisessa tarkoituksessa ilman vaadittavaa myyntilupaa.

Tullin esitutkinnassa on selvinnyt, että alkoholijuomia on myyty Suomessa alkoholiongelmallisille henkilöille pääkaupunkiseudulla pääsääntöisesti velaksi. Tästä syystä pääepäillyiltä takavarikoitiin lukuisia alkoholijuomien ostajien pankkikortteja pin-koodeineen. Lisäksi esitutkinnan yhteydessä toiselta pääepäillyltä takavarikoitiin henkilökortteja, jotka hän oli ottanut alkoholijuomien ostajilta estääkseen heidän käteisnostonsa pankista. Alkoholijuomien ostajia epäillään esitutkinnan perusteella olleen kymmeniä.

Alkoholijuomat pääsääntöisesti matkustajatuomisina

Tullin esitutkinnassa on selvinnyt, että kaksi pääepäiltyä ovat ostaneet maahantuodut alkoholijuomat Viroon liikennöiviltä laivoilta ja Virosta. Alkoholijuomien hakumatkoja on tehty toistuvasti ja alkoholijuomat on tuotu maahan ns. normaaleina matkustajatuomisina. Matkoja epäillään tehdyn siten, että pääepäiltyjen mukana matkoilla on ollut henkilöitä ja he ovat tuoneet Suomeen valmisteverolain säädettyjen ohjearvojen mukaisesti alkoholijuomia. Esitutkinnan perusteella on kuitenkin syytä epäillä, että mukana olleiden henkilöiden alkoholijuomat ovat tosiasiallisesti olleet pääepäiltyjen alkoholijuomia ja päätyneet jälleenmyyntiin Suomessa. Maahantuodut väkevät alkoholijuomat ovat olleet esitutkinnan perusteella pääasiassa 38 prosenttista alkoholia.

Useita henkilöitä epäiltyinä

Tullin esitutkinnan aikana on kuulusteltu yhteensä 17 henkilöä rikoksesta epäiltynä. Pääepäiltyjä epäillään törkeästä veropetoksesta ja törkeästä alkoholirikoksesta. Henkilöitä, jotka ovat osallistuneet alkoholijuomien maahantuontiin, epäillään törkeistä veropetoksista. Alkoholijuomien ostajia epäillään laittomaan tuontitavaraan ryhtymisestä. Lisäksi esitutkinnan yhteydessä yhden henkilön epäillään syyllistyneen rahanpesuun.

Esitutkinnan aikana rahaa on saatu vakuustakavarikkoon ja takavarikkoon yhteensä noin 27 000 euroa. Kaupallisessa tarkoituksessa maahantuoduista alkoholijuomista olisi tullut kantaa veroja noin 150 000 euroa Suomen valtiolle.

Tapaus on siirtymässä syyteharkintaan Helsingin syyttäjänvirastoon vuoden 2017 alkupuolella.

Lisätietopyynnöt viestinnän mediapalvelun kautta, p. 0295 527 150

Lehdistötiedotteet