Hyppää sisältöön

Tulli paljasti huumausaineiden levitysorganisaation yhteistyössä Hollannin poliisin kanssa

16.11.2017 8.00
Tiedote

Tulli on tutkinut yhteistyössä Hollannin poliisin kanssa hollantilaista huumausaineiden salakuljetus- ja levitysorganisaatiota, joka lähetti Hollannista Suomeen yli sata huumausaineita sisältänyttä posti- ja pikakuriirilähetystä. Takavarikoitujen huumausainelähetyksien katukauppa-arvo olisi ollut noin 415 000 euroa.

Tulli takavarikoi alkukesästä 2017 useita saman henkilön Hollannista eri puolille Suomea lähettämiä postilähetyksiä, jotka sisälsivät huumausaineita. Lähetyksistä takavarikoitiin yhteensä yli 1300 grammaa alfa-PVP:ta, noin 9 500 ekstaasitablettia sekä noin 100 grammaa kokaiinia ja 200 grammaa amfetamiinia.

Tullin esitutkinnassa saatujen tietojen perusteella Hollannissa käynnistettiin viranomaisoperaatio. Viranomaisoperaation aikana Hollannissa otettiin kiinni seitsemän henkilöä ja takavarikoitiin 67 000 ekstaasitablettia, 230 grammaa kokaiinia ja 700 grammaa MDMA-jauhetta. Lisäksi Hollannissa tapaukseen liittyvissä kotietsinnöissä takavarikoitiin useita kymmeniä kiloja psykoaktiivisia aineita, joista osa on Hollannissa sallittuja ja osa määritellään huumausaineiksi.

Rikoskokonaisuuteen liittyvän Tullin esitutkinnan aikana Suomessa on ollut vangittuina yli kymmenen henkilöä ja rikoksesta epäiltyinä yhteensä lähes sata henkilöä Suomesta, Hollannista ja Saksasta.

Huumausaineiden tilaamisen käytetty TOR-verkkoa

Tullin esitutkinnan perusteella selvisi, että huumausaineiden tilaamiseen on käytetty TOR-verkkoa ja useat huumausaine-erät on maksettu bitcoin-virtuaalivaluutalla. Hollannista Suomeen lähetettyjen huumausaineiden levittämiseen Suomessa on käytetty mm. Sipulikanavaa ja Wickr-pikaviestipalvelua.

Esitutkinnan aikana Tulli on tehnyt yhteistyötä Hollannin poliisin sekä Keskusrikospoliisin ja Helsingin poliisilaitoksen kanssa.

Tulli on tutkinut huumausaineiden salakuljetusta ja levitystä useana törkeänä huumausainerikoksena ja huumausainerikoksena. Rikoskokonaisuuden esitutkinta Suomessa on valmistunut ja osa rikoskokonaisuuteen liittyvistä tapauksista on siirtynyt syyteharkintaan Itä-Uudenmaan syyttäjänvirastoon.

Lehdistötiedotteet