Hyppää sisältöön

Tulli palauttaa valuuttavirheen takia liikaa maksettuja maahantuontiveroja (päivitetty 8.11.)

Julkaisuajankohta 6.11.2019 9.00
Tiedote

Tullissa on sovellettu tullauksissa väärää valuutan muuntokurssilistaa eräiden valuuttojen kohdalla 1.5.2016–30.6.2019. EU-lain mukaisesti Tulli palauttaa ylimääräiset maksut oma-aloitteisesti, kun palautettava määrä on vähintään 10 euroa. Asiakkaat voivat hakea myös pienempiä summia palautettavaksi.
 

Tulli on erehdyksessä käyttänyt suomalaisen pankin vahvistamia myyntikursseja valuuttoihin, joiden muuntamisessa euroiksi olisi tullut käyttää Euroopan keskuspankin vahvistamia kursseja. Tämä koskee tullauksia, joiden veronmääräytymispäivä on vahvistettu 1.5.2016–30.6.2019. Virheellisesti muunnettuja valuuttoja ovat muun muassa Venäjän rupla, Ruotsin kruunu ja Yhdysvaltain dollari. Virheen vuoksi maahantuontiverojen perustana olevan tavaran tullaus- ja arvonlisäveroarvo on vahvistettu noin 1,5–2,5 prosenttia liian korkeaksi. Virhe koskee noin 960 000 tullausta. Palautettava summa, Tullin osalta, on Tullin tämänhetkisen arvion mukaan noin 11,5 miljoonaa euroa.

Tulli on pahoillaan tullityössä tapahtuneesta virheestä. Erehdyksen huomattuaan Tulli on välittömästi ryhtynyt soveltamaan EKP:n vahvistamia kursseja tullauksissa, joiden veronmääräytymispäivä on 1.7.2019 tai sen jälkeen ja keräämään tietoja palautuksia varten.

”Pyrimme aloittamaan palautukset mahdollisimman pian. Tapausten suuren lukumäärän ja tullausarvon määrittämisessä noudatettavien EU-sääntöjen vuoksi arvioimme saavamme palautukset loppuun käsitellyiksi vasta ensi vuoden aikana,” kertoo tullausjohtaja Jarmo Räikkä.

Lähes kaikki valuuttavirheiden korjaukset johtavat palautuksiin

Tulli palauttaa EU:n lainsäädännön mukaisesti liikaa kannetut maahantuontiverot oma-aloitteisesti, kun palautettava määrä on 10 euroa tai enemmän. Mikäli liikaa määrättyjen maahantuontiverojen määrä jää alle 10 euron, Tulli palauttaa ne asiakkaan hakemuksesta. Ohjeet hakemuksen tekemiseksi löytyvät Tullin verkkosivuilta. Viran puolesta palautusta saavien asiakkaiden yhteys- ja tilitiedot Tulli pyytää Verohallinnolta, joten asiakkaiden ei tarvitse ottaa yhteyttä Tulliin, eikä Verohallintoon.

Jos tullaus on tehty ennen vuotta 2018, liikaa määrättyä arvonlisäveroa ei säännösten mukaan palauteta, jos kyseessä on arvonlisäverovelvollisten rekisteriin merkitty tai muu AVL 100 §:ssä (1486/1994) mainittu maahantuoja ja jos maahantuodusta tavarasta suoritettu vero on voitu vähentää tai saada palautuksena. Tulli palauttaa maahantuonnin arvonlisäveron kuitenkin, jos maahantuoja ei ole voinut vähentää valuuttavirheen vuoksi liikaa kannettua arvonlisäveroa.
 

Verohallinnolle annettavaa arvonlisäveroilmoitusta on korjattava oma-aloitteisesti (päivitetty 8.11.)

Verohallinto on vastannut vuodesta 2018 alkaen tavaroiden maahantuonnin arvonlisäverotuksesta, jos maahantuoja on merkitty arvonlisäverovelvollisten rekisteriin. Virheellisen valuuttakurssin vuoksi muuttunut tullausarvo sekä Tullin kantamat tullit, verot ja maksut vaikuttavat maahantuonnin arvonlisäveron perusteeseen.

Verohallinto on julkaissut ohjeen arvonlisäveroilmoituksen korjaamisesta vero.fi-sivuilla. Siirry Verohallinnon ohjeeseen vero.fi-sivulle.

Virhettä koskevat valuutat (päivitetty 8.11.)

AUD, CAD, CHF, CZK, DKK, GBP, HKD, HUF, ILS, INR, JPY, KRW, MXN, NOK, NZD, PLN, RUB, SEK, SGD, THB, TRY, USD, ZAR

Mediatiedote