Hyppää sisältöön

Tulli otti vastaan ensimmäisen uuden sukupolven tulli-ilmoituksen

25.3.2019 8.00
Tiedote

Tulli on ottamassa käyttöön ensimmäisen osan EU:n tullikoodeksin määritysten mukaisesti suunnitellusta uudesta tulliselvitysjärjestelmästä (UTU). Nyt tuotantoon otettava vaihe mahdollistaa sähköisen tullivarastointi-ilmoituksen antamisen. Alkuvaiheessa sähköisiä tullivarastointi-ilmoituksia voivat lähettää erikseen sovitut pilottiyritykset. Muille ilmoittajille asiointipalvelu avataan myöhemmin keväällä.

Pilottiyritys Baltic Tank antoi ensimmäiset tulli-ilmoitukset uuteen UTU-järjestelmään 20.3.2019. Nestemäisten tuotteiden logistiikkapalveluita tuottavalla perheyrityksellä on kahdeksan satamaterminaalia, joista Haminassa ja Raumalla on tullivarasto. Yrityksellä on käytössä tulliselvityksen yksinkertaistus eli lupa asettaa tavarat tullivarastointimenettelyyn kirjanpitoon tehtävällä merkinnällä.

Tullivarastointia käytetään, kun ulkomaankauppaa harjoittava yritys ei halua tullata maahantuotavia tavaroita heti vapaaseen liikkeeseen ja kulutukseen, vaan kuljettaa ne säilytettäväksi tullivarastoon myöhempää käyttöönottoa varten. Tullivarastointia käytetään paljon myös varastoitaessa EU:n ulkopuolelta tulevaa, Venäjälle kauttakuljetettavaksi tarkoitettua tavaraa väliaikaisesti Suomessa, taikka varastoitaessa täällä Venäjältä tuotavaa muualle EU:hun jatkokuljetettavaa tavaraa.

Baltic Tank antoi ensimmäisenä UTU-päivänään kolme yksinkertaistettua ilmoitusta sekä yhden vakiomuotoisen tulli-ilmoituksen. Ne kattoivat yhteensä 33 rautateitse saapunutta säiliökonttia. Ilmoitukset syöttänyt huolitsija Taru Ahokas vältti sudenkuopat täyttäessään sähköistä lomaketta.

- Järjestelmä on selkeä käyttää, Ahokas arvioi. 

Baltic Tank oli mukana arvioimassa uutta järjestelmää lokakuussa 2017 ja osallistui myös käytettävyysarviointiin toukokuussa 2018. 

- Uudistuksen yhteydessä tullivarastointi-ilmoitusten käsittely siirtyy toimipaikoilta Tullin Sähköiseen palvelukeskukseen, jossa niitä käsitellään vuorokauden ympäri vuoden kaikkina päivinä. Ilmoituksista suurin osa käsitellään automaattisesti, mikä lyhentää niiden käsittelyaikaa, tullausjohtaja Jarmo Räikkä huomauttaa. 

Tullivarastoinnin sähköisiä ilmoituksia tulee antamaan 150–200 asiakasta, jotka ovat pääasiassa huolintaliikkeitä ja varastotoimijoita. Nämä yritykset antavat myös muita tulli-ilmoituksia. Heille, niin kuin myös Tullille itselleen, sähköinen tullivarastointi-ilmoittaminen toimii sisäänajona tuleville muutoksille. Vaiheittain muutkin tuonnin ja viennin tulli-ilmoitukset muuttuvat sisällöltään ja rakenteeltaan EU:n tullikoodeksin uusien vaatimusten mukaisiksi ja ne siirretään käsiteltäviksi uudella tulliselvitysjärjestelmällä.

 

Lehdistötiedotteet