Hyppää sisältöön

Tulli ottaa käyttöön Katso-tunnistautumisen Intrastat-ilmoittamisessa 1.3.2011

Julkaisuajankohta 28.1.2011 9.00
Tiedote

EU-sisäkaupan Intrastat-ilmoitusten lähettämisessä Internetissä TYVI-palvelun (www.tyvi.fi) kautta siirrytään 1.3.2011 käyttämään Katso-tunnistautumista. Sitä käytetään maaliskuusta alkaen riippumatta siitä, minkä vuoden tai kuukauden ilmoituksia lähetetään. Katso-tunnisteen käyttöön siirrytään, koska sillä kirjauduttaessa saadaan luotettavasti selville tunnisteen omistaja ja hänen oikeutensa toimia muiden puolesta.

Maksuttoman LiteTYVI-palvelun käyttäjät:

  • LiteTYVI-tunnukset poistuvat kokonaan käytöstä, ja palveluun kirjaudutaan Katso-tunnisteella.
  • LiteTYVI-tunnusten käyttäjillä on siirtymäaika 1.-31.3.2011, jolloin palveluun voi kirjautua joko Katso- tai LiteTYVI-tunnuksella.

Maksullisen TYVI Pro -palvelun käyttäjät:

  • TYVI Pro -palvelussa tarvitaan jatkossakin TYVI Pro -tunnus, mutta sen lisäksi myös Katso-tunniste.
  • TYVI Pro -palvelussa ei ole siirtymäaikaa, vaan siinä tulee käyttää 1.3.2011 alkaen Katso-tunnistetta.

Katso-tunniste on yritysten käyttöön tarkoitettu maksuton käyttäjätunnus, jota käytetään mm. verohallinnon kanssa asioitaessa. Tunnisteen käyttöönotto ei muuta ilmoitusten lähettämistä TYVI-palvelussa, ainoastaan ilmoittajan tunnistaminen muuttuu. Palvelua käyttävän yrityksen on itse haettava Katso-tunniste, jos sitä ei ole jo ennestään. Tunniste haetaan osoitteesta https://yritys.tunnistus.fi.

Katso-tunnistautumiseen on lisätty TulliIntrastat-rooli, jonka avulla valtuutetaan työntekijä tai asiamies lähettämään Intrastat-ilmoituksia. Intrastat-ilmoituksen voi tehdä alitunnisteella (PWD=Password) tai vahvennetulla tunnisteella (OTP=One Time Password). Yrityksen Katso-pääkäyttäjän ei tarvitse hakea erikseen TulliIntrastat-roolia, koska pääkäyttäjällä on automaattisesti kaikki roolit käytössään.

Huom! Katso-tunnistautuminen toimii TYVI-palvelun Intrastat-ilmoitusten lähettämisessä vasta 1.3.2011.

Lisätietoa Katso-tunnisteesta saa:

Tulli, Tilastointi
Muutoksia tilastoissa Tilastotiedote