Hyppää sisältöön

Tulli on tutkinut vesipiipputupakan laajamittaista salakuljetusta – vältettyjä veroja ja maahantuontimaksuja yhteensä yli miljoona euroa

Julkaisuajankohta 17.11.2017 8.00
Tiedote

Tulli on tutkinut suunnitelmallista ja laajamittaista vesipiipputupakan salakuljetusta Yhdistyneistä arabiemiirikunnista Suomen kautta Saksaan ja Ranskaan. Vesipiipputupakkaa salakuljetettiin kuudella eri kerralla yhteensä yli 3 000 kiloa ja näiden erien vältetyt verot ja maahantuontimaksut ovat yhteensä yli miljoona euroa.

Tulli takavarikoi 23.2.2017 Yhdistyneestä arabiemiirikunnasta saapuneen 690 kiloa vesipiipputupakkaa sisältäneen lähetyksen. Lähetyksen passitusilmoituksessa oli ilmoitettu tavaraerän sisältävän käsienpesujauhetta ja määränpääksi Latvia. Passitusmenettelyyn asetettua lähetystä ei ollut tarkoitus lähettää Suomesta Latviaan, vaan se yritettiin lähettää tullaamattomana Vantaalla toimivan rahtiyrityksen kuljettamana Saksaan.

Tulli tarkasti lähetyksen määränpään muuttuessa, jolloin lähetyksen havaittiin sisältävän kilon painoisia muovipusseja, joiden sisällä oli vesipiipputupakkaa passitukseen asetetun käsienpesujauheen sijasta.

Suunnitelmallista salakuljettamista

Tullin esitutkinnan mukaan vesipiipputupakkaa on salakuljetettu joulukuusta 2016 lähtien vastaavalla tavalla viidellä eri kerralla. Aikaisemmat tavaraerät on lähetetty Yhdistyneestä arabiemiirikunnasta, kaikkien lähetysten on ilmoitettu sisältävän käsienpesujauhetta ja määränpääksi on ilmoitettu Latvia. Aikaisemmat vesipiipputupakkalähetykset on lähetetty Tullin esitutkinnan mukaan Latvian sijasta Ranskaan.

Kaikki lähetykset on noutanut Suomessa sama latvialainen mieshenkilö. Henkilö on lastannut vesipiipputupakkaa sisältäneet lähetykset pakettiautoonsa, jonka jälkeen hän on vienyt tavaraerät Vantaalla toimivien rahtiyritysten kuljetettaviksi edelleen Ranskaan, jossa vastaanottajat ovat olleet yksityisiä henkilöitä. Tämän jälkeen henkilö on lähtenyt tyhjällä pakettiautolla takaisin Latviaan, jossa hän on lastannut autoon edullisinta pesuainepulveria, jonka hän on tulliselvittänyt Latvian tullissa.

Tullin esitutkinnan mukaan vesipiipputupakkaa on salakuljetettu kuudella eri kerralla yhteensä 3 080 kiloa ja näiden erien vältetyt verot ja maahantuontimaksut ovat olleet yhteensä yli 1 143 000 euroa.

Tullin esitutkinnan aikana selvisi, että vesipiipputupakan salakuljettamisen takana on venäläinen mieshenkilö, joka oli palkannut latvialaismiehen vesipiipputupakkaa sisältäneiden lähetysten salakuljettajaksi.

Venäläisestä mieshenkilöstä tehtiin eurooppalainen pidätysmääräys, jonka perusteella hänet otettiin kiinni Kroatiassa, josta hänet on toimitettu Suomeen. Tulli on tutkinut tapausta törkeänä veropetoksena ja siihen liittyen on vangittuna kaksi henkilöä.

Tullin esitutkinta tapauksessa on valmistunut ja se on siirtynyt Vantaan käräjäoikeuden käsiteltäväksi.

Mediatiedote