Hyppää sisältöön

Tulli on tutkinut suurta alkoholin verkkokauppaan liittyvää törkeää veropetosta ja törkeää alkoholirikosta

16.3.2017 9.00
Tiedote

Tulli on tutkinut törkeää alkoholirikosta ja törkeää veropetosta, joka liittyy Viroon perustettujen verkkokauppojen toimintaan. Rikoksista epäilty on myynyt Virosta kahden verkkokauppasivuston kautta alkoholia, savukkeita ja muita valmisteveronalaisia tuotteita suomalaisille kuluttajille etämyyntinä. Tuotteet on toimitettu Suomeen Virosta ja Latviasta.

Tulli epäilee alkoholiverkkokauppojen toimineen toukokuusta 2014 marraskuuhun 2016. Verottajan alustavien laskelmien mukaan vältettyjen valmisteverojen määrä on yli 1,5 miljoonaa euroa.  

Turvaamistoimia miljoonan euron edestä

Törkeästä alkoholirikoksesta ja törkeästä veropetoksesta epäiltynä on alkoholiverkkokauppojen taustalla toimineiden yritysten suomalainen vastuuhenkilö. Hän on ollut vangittuna todennäköisin syin Tullin esitutkinnan alkuvaiheessa. Esitutkinnan aikana Tulli on tehnyt turvaamistoimia miljoonan euron edestä. Esitutkinnassa on tehty tiivistä yhteistyötä Viron viranomaisten kanssa ja pyydetty oikeus-apua Virosta, Latviasta ja Yhdysvalloista.

Alkoholiverkkokaupat suomalaisille kuluttajille

Kahden alkoholiverkkokaupan kautta ostaja pystyi tilaamaan alkoholi- ja tupakkatuotteita Virosta ja Latviasta kotiovelle kuljetettuna. Verkkokaupat olivat suomenkieliset ja suunnattu suomalaisille kuluttajille. Ne oli rakennettu siten, että tilauksen yhteydessä ostaja valtuutti erillisen kuljetusyhtiön järjestämään tuotteille kuljetuksen. Valmisteverotuksen lausunnon mukaan tällaisessa toiminnassa on kyse etämyynnistä ja yritys on näin ollen verovastuussa valmisteverojen maksamisesta Suomeen.

Tullin tutkimien alkoholiverkkokauppojen toimintamalli on Tullin mukaan omiaan aiheuttamaan alkoholin tuontiin liittyvien valmisteverojen laiminlyönnin. Valmisteverotuksen alaisia tuotteita myyvien verkkokauppojen tiedottaminen ja ohjeistus on usein harhaanjohtavaa ja jopa virheellistä. Verotusta kiertämällä yritys pyrkii saamaan perusteetonta taloudellista hyötyä, joka vääristää samalla Suomen markkinoita.

Valmisteverotuksen alaisten tuotteiden etämyynti

Valmisteverotuksen alaisten tuotteiden etämyynnistä on kyse, silloin kun yksityishenkilö on ostanut toisesta jäsenvaltiosta valmisteveron alaisia tuotteita, jotka etämyyjä tai joku tämän puolesta suoraan tai välillisesti lähettää tai kuljettaa Suomeen. Tällöin etämyyjä on verovelvollinen. Kuljetus katsotaan myyjän järjestämäksi esimerkiksi silloin, kun myyjä ohjaa verkkosivuillaan tilauksen yhteydessä asiakkaita käyttämään tiettyjä kuljetusliikkeitä tai jotenkin muuten osallistuu kuljetusta koskeviin järjestelyihin. Etämyyjän, jolla ei ole Suomessa veroedustajaa, on annettava ilmoitus Verohallinnolle ennen valmisteveron alaisten tuotteiden lähettämistä toisesta jäsenvaltiosta Suomeen sekä annettava vakuus valmisteverojen suorittamisesta.

Kun kyseessä on etäosto, yksityishenkilö on velvollinen suorittamaan valmisteveron Suomeen, jos yksityishenkilö ostaa valmisteveron alaisia tuotteita toisesta jäsenvaltiosta ja itse järjestää niiden kuljetuksen Suomeen toisen yksityishenkilön tai kuljetusliikkeen välityksellä ilman, että myyjä mitenkään osallistuu kuljetusjärjestelyihin. Yksityishenkilön on annettava valmisteveron alaisten tuotteiden tilauksesta Verohallinnolle ennakkoilmoitus ja maksettava valmisteverojen määrää vastaava vakuus, ennen kuin lähetystä voidaan alkaa kuljettamaan.       

Lisätietopyynnöt viestinnän mediapalvelun kautta, p. 0295 527 150

Lehdistötiedotteet