Hyppää sisältöön

Tulli on tutkinut sormihyrrien tuoteturvallisuutta

12.7.2017 9.00
Tiedote

Tulli on tutkinut sormihyrrien (fidget spinner) tuoteturvallisuutta. Sormihyrriä on otettu usealta eri maahantuojalta näytteeksi, ja niistä on tarkastettu millaisin merkinnöin tuotteita markkinoidaan kuluttajille. Pääsääntöisesti Tukes ja Tulli luokittelevat sormihyrrät lasten leluiksi.

Tulli on tutkinut useiden Suomeen tuotavien sormihyrrien (fidget spinner) tuoteturvallisuutta. Merkintöjen tarkastaminen on osa turvallisuuden arviointia. Tähän mennessä tutkituista sormihyrristä määräysten vastaiseksi on todettu viisi eri tuotetta. Tulli jatkaa muun muassa led-valolla varustettujen sormihyrrien tuoteturvallisuuteen liittyviä tutkimuksia.

Lainsäädännön vaatimat merkinnät edellytetään

Kaikissa maahantuotavissa sormihyrrissä on oltava CE-merkintä ja tarvittaessa lelustandardin mukaiset ikävaroitusmerkinnät, jos sormihyrrästä irtoaa tukehtumisvaaraa aiheuttavia pieniä osia. Mikäli nämä merkinnät puuttuvat, tuote-erä hylätään maahantuonnin yhteydessä. Vähäisemmistä merkintävirheistä annetaan huomautuksia.

Maahantuoja voi lisätä vaaditut merkinnät tuotteisiin Tullin valvonnassa ennen niiden myyntiä, jos edellytykset merkintöjen lisäämiselle täyttyvät.

Lelu vai jokin muu luokittelu?

Tukes ja Tulli luokittelevat sormihyrrät leluiksi, jolloin niiden on täytettävä kaikki leluille asetetut vaatimukset. Leluiksi ei luokitella sormihyrriä, jotka selvästi ovat luokiteltavissa muuksi kuin leluksi esimerkiksi hinnan tai markkinointitietojen perusteella.

Tulli valvoo laajasti lelujen tuoteturvallisuutta

Tullilaboratoriossa testataan vuosittain useiden satojen lelujen turvallisuutta. Pienille lapsille tarkoitettujen lelujen, kuten pehmoeläinten, turvallisuusvaatimukset ovat tiukempia kuin yli 3-vuotiaille lapsille tarkoitettujen lelujen vaatimukset. Lainsäädännössä ja sen nojalla annetuissa standardeissa on määräyksiä niin lelujen koostumukselle ja rakenteelle kuin merkinnöillekin.

Lisätietoa:

Asiakastiedotteet Tullilaboratorion tiedotteet