Hyppää sisältöön

Tulli on tutkinut ns. poppers-tuotteiden laitonta maahantuontia ja myyntiä

Julkaisuajankohta 16.7.2019 6.00
Tiedote

Tulli on tutkinut tapausta, jossa usean vuoden ajan Suomeen on tuotu laittomia poppers-tuotteita. Tuotteita on myyty aikuisviihdeliikkeissä ja niiden verkkokaupoissa. Takavarikoitujen ja myyntiin päätyneiden tuotteiden arvo on yhteensä noin 600 000 euroa.

Poppers-tuotteilla tarkoitetaan joukkoa alkyylinitriittejä, joita käytetään lähinnä päihteinä ja viihdekäyttönä sekä tehostamaan seksuaalista kokemusta. Useat poppers-tuotteissa käytetyt alkyylinitriitit on luokiteltu vuodesta 2013 lääkeaineiksi, ja niiden maahantuonti on luvanvaraista.

Noin 40 000 poppers-tuotetta päätynyt myyntiin

Alkuvuonna 2019 Tulli takavarikoi noin 2 500 poppers-tuotteita Etelä- ja Länsi-Suomessa. Esitutkinnan perusteella on syytä epäillä, että Suomeen on tuotu vuosina 2013–2019 takavarikoitujen tuotteiden lisäksi noin 40 000 poppers-tuotetta. Tuotteet on myyty edelleen eri puolilla Suomea aikuisviihdeliikkeissä ja niiden verkkokaupoissa.

Saatu rikoshyöty turvaamistoimien piirissä

Epäiltyjen saama taloudellinen hyöty laittomasti maahantuoduista ja edelleen myydyistä poppers-tuotteista on noin 600 000 euroa. Epäiltyjen omaisuutta on saatu turvaamistoimena vakuustakavarikkoon lähes vastaava määrä kuin mitä rikollisella toiminnalla on ansaittu.

Tulli on esitutkinnan aikana kuulustellut useita henkilöitä rikoksesta epäiltyinä. Heidän epäillään toimineen aikuisviihdeliikkeiden vastuuhenkilöinä. Tulli on tutkinut tapausta lääkeainerikoksena ja salakuljetuksena.

Tullin esitutkinta on valmistumassa, ja tapaus siirtyy syyteharkintaan Helsingin ja Länsi-Suomen syyttäjänvirastoihin tämän vuoden aikana.

  

Mediatiedote