Hyppää sisältöön

Tulli on tutkinut laajamittaista dopingaineiden salakuljetusta

17.2.2016 15.00
Tiedote

Tulli on tutkinut laajamittaista dopingaineiden salakuljetusta Virosta Suomeen. Toukokuusta 2015 alkaen Tulli on takavarikoinut yli 1300 dopingaineampullia ja lähes 74 000 dopingainetta sisältäviä tabletteja. Dopingaineiden yhteenlaskettu arvo on noin 230 000 euroa. Lisäksi Viron tulli pysäytti yhden salakuljetuserän, jonka arvo oli noin 30 000 euroa. Esitutkinnan aikana Tulli takavarikoi myös lääke- ja huumausaineita. Kaksi suomalaista miestä on syytettynä törkeistä dopingainerikoksista ja lääke- ja huumausainerikoksesta.

Tulli takavarikoi lokakuussa 2015 Virosta Suomeen saapuneen dopingaineita sisältäneen rahtilähetyksen, joka oli osoitettu pääkaupunkiseudulla asuvalle mieshenkilölle. Rahtilähetys sisälsi yhteensä 260 kappaletta (900 ml) dopingaineampulleja ja 600 kappaletta dopingaineita sisältäviä tabletteja. Dopingerän arvo olisi ollut lähes 7000 euroa. 

Tullin esitutkinnan aikana selvisi, että mieshenkilö oli salakuljettanut toukokuussa 2015 dopingaineita Virosta Suomeen. Dopingaineet olivat piilotettuina kuudessa olutlaatikossa. Toukokuussa tuodun dopingerän suuruus oli noin 1300 ampullia (3500 ml) ja 10 000 tablettia. Erä on päätynyt levitykseen Suomessa ja sen arvo oli noin 25 000 euroa.

Mieshenkilö yritti salakuljettaa samanlaista dopingerää myös syyskuussa 2015, mutta Viron tulli otti hänet kiinni. Kiinnioton yhteydessä Viron tulli takavarikoi seitsemästä olutlaatikosta lähes 1500 (4087 ml) dopingaineampullia ja yli 12 000 dopingainetta sisältäviä tabletteja. Dopingerän arvo oli noin 30 000 euroa.

Maahantuonnin yhteydessä ja kotietsinnöillä takavarikointeja

Tullin rikostutkinnan aikana Suomessa on takavarikoitu maahantuonnin yhteydessä ja kotietsinnöillä yhteensä yli1300 ampullia (9449 ml) ja lähes 74 000 tablettia, jotka sisälsivät dopingaineita (mm. metandienonia, testosteronia, stanotsololia), lääkeaineita (mm. klenbuterolia, anastrotsolia ja liotyroniininatriumia) ja somatropiinia, joka on biosynteettisesti valmistettua ihmisen kasvuhormonia. Maahantuodut dopingaineet olivat pääsääntöisesti valmistettu Yhdysvalloissa, Iranissa tai Bulgariassa. Doping- ja lääkeaineita oli yli 40 eri tuotemerkkiä.

Rikoskokonaisuudessa takavarikoitujen dopingaineiden arvo oli lähes 230 000 euroa ja niiden määrä on merkittävä.

Toiminnan takana kaksi miestä

Dopingaineet salakuljettanut mieshenkilö toimi kaikilla salakuljetuskerroilla kahden henkilön palkkaamana kuriirina. Päähenkilöt ovat myyneet ja levittäneet dopingaineita mm. Tor-verkon kautta ympäri Suomea.

Kaksi päähenkilöä oli vuokranut varaston, jossa he säilyttivät dopingaineita. Varaston vuokrasopimus oli tehty kolmannen henkilön nimissä siten, ettei henkilö itse tiennyt asiasta. Tämä oli todennäköisesti tehty viranomaisten hämäämiseksi. Varastosta takavarikoitiin suurin osa takavarikkoon jääneistä dopingaineista.

Dopingaineiden lisäksi huumausainerikoksia

Tullin esitutkinnan aikana tehdyissä kotietsinnöissä takavarikoitiin lähes 40 grammaa amfetamiinia ja metamfetamiinia. Lisäksi on selvitetty, että noin 30 grammaa amfetamiinia ja muutama ekstaasitabletti on päätynyt levitykseen.

Esitutkinnassa selvitetty yhteensä kuusi törkeää dopingainerikosta

Doping- ja huumerikoskokonaisuudessa on selvinnyt kuusi törkeää dopingrikosta ja lääkerikosta touko-marraskuun 2015 aikana. Esitutkinnan aikana on kuulusteltu yhteensä kuutta henkilöä epäiltyinä törkeisiin dopingainerikoksiin. Rikoskokonaisuudessa päähenkilöinä olleet kaksi miestä ovat olleet tutkintavankeina ja vain heitä epäillään kaikista kuudesta törkeästä dopingrikoksesta. Lisäksi neljä dopingaineita ostanutta henkilöä on kuulusteltu todistajan asemassa. Kaikki rikoskokonaisuuteen liittyvät henkilöt ovat Suomen kansalaisia. Jutun päähenkilöt ovat kiistäneet dopingaineiden maahantuonnin järjestämisen ja levittämisen.

Esitutkinnan aikana Tulli selvitti, että dopingaineita oli tilattu mm. Latviasta ja ne oli tuotu Viron kautta Suomeen. Tapauksen esitutkinta on valmistumassa ja se siirtyy syyteharkintaan Helsingin syyttäjänvirastoon helmi-maaliskuun aikana.

Lisätietoja
Hannu Sinkkonen, valvontajohtaja, p. 040 332 4389

Kuvien lähdetieto: Tulli

Lehdistötiedotteet