Hyppää sisältöön

Tulli muistuttaa – tulliselvitettävän lahjalähetyksen saajan täytyy tietää mitä lahja sisältää

29.5.2018 8.00
Tiedote

Loppukevät ja alkukesä ovat ylioppilas- ja valmistujaisjuhlien aikaa. Jotta juhlittava saisi juhlia rauhassa ilman ikäviä yllätyksiä, olemme koonneet Tullin TOP 5 -listan lahjalähetyksistä.

1. Lahjalähetykset EU:n ulkopuolelta

Ulkomailta lähetetyn lahjan voi joutua tullaamaan, jos se toimitetaan lahjan saajalle EU:n ulkopuolelta. EU:n ulkopuolelta yksityishenkilön lähettämän lahjan voi kuitenkin yleensä vastaanottaa veroitta ja ilman tulliselvitystä, mikäli lahjan arvo ei ylitä 45 euroa. Tämä pääsääntö ei kuitenkaan koske alkoholijuomia tai tupakkatuotteita koskevia lahjalähetyksiä.

Vaikka EU:n ulkopuolelta lähetetty lahja olisi täysin vastikkeeton, pitää lahja tullata, ja se on verollinen, jos sen arvo ylittää 45 euroa. Tullausta varten lahjan saajan täytyy tietää mitä lahja sisältää ja mikä sen arvo on, vaikka se lahjansaajasta ikävältä tuntuisikin selvittää. Lahjan lähettäjältä on siis syytä pyytää tieto lahjasta ja sen arvosta, jos lahjasta saa tulliselvitettävän lähetyksen saapumisilmoituksen.

Kannattaa muistaa, että lahjasta ei tarvitse maksaa tullia ja veroja, jos

– lahjalähetyksen arvo ei ylitä 45 euroa
– lähetykseen ei liity minkäänlaista maksua tai kaupallista tarkoitusta
– lähetykset ovat luonteeltaan tilapäisiä
– lähetys sisältää tavaroita, jotka on tarkoitettu vastaanottajan henkilökohtaiseen tai hänen perheensä käyttöön

2. EU:n ulkopuolelta saapuvat lahjat, jotka pitää aina tulliselvittää

On myös olemassa lahjoja, jotka pitää tulliselvittää aina lahjan arvosta riippumatta. Tällaisia lahjoja ovat alkoholijuomat ja tupakkatuotteet. Arvonlisävero ja valmistevero kannetaan aina kun lahjalähetys sisältää alkoholijuomia tai tupakkatuotteita niiden arvosta tai määrästä riippumatta. Nuuskan vastaanottaminen Suomen ulkopuolelta kaikissa tapauksissa on laitonta. Lue lisää tulli.fi-sivuilta kohdasta HENKILÖASIAKKAAT–LAHJALÄHETYKSET–LAHJALÄHETYKSET ULKOMAILTA

3. Lahjalähetykset EU:n tullialueelta, mutta veroalueen ulkopuolelta

On alueita, jotka kuuluvat EU:n tullialueeseen, mutta eivät EU:n veroalueeseen. Näitä alueita ovat esimerkiksi Kanariansaaret ja Kanaalisaaret. Jos näiltä alueilta lähetettävän lahjan arvo ylittää 45 euroa, on lahja tulliselvitettävä, ja siitä kannetaan myös arvonlisävero. Arvonlisävero ja valmistevero kannetaan kuitenkin aina silloin, kun lahjalähetys sisältää savukkeita tai alkoholia.

Ahvenanmaa maakunta kuuluu EU:n tullialueeseen mutta ei sen veroalueeseen, joten lahjalähetysten suhteen sovelletaan samoja verottomuuden edellytyksiä.

4. Lahjalähetykset EU:n tulli- ja veroalueelta

Yksityishenkilö voi vastaanottaa EU:n veroalueelta toisen yksityishenkilön lähettämiä lahjoja suoraan kotiin ilman tulliselvitystä. Lähetyksistä ei siis kanneta tullia eikä maahantuonnin arvonlisäveroa, mikäli lahjatuote on EU:n veroalueella valmistettu tai tänne jo tullattu. Jos lahjalähetys sisältää alkoholijuomia tai tupakkatuotteita, neuvonnasta vastaa Verohallinto.

5. Lahja vai ei

On hyvä tietää, että toisen nimiin nettikaupasta tilattu tuote ei ole lahja. Jonkin yrityksen lähettämät palkinnot, lahjat ja liikelahjat ovat verollisia, eivätkä näin ollen ole lahjoja. Samoin yrityksien tilaamat lahjat asiakkaille tai henkilökunnalle ovat verollisia. On myös hyvä tietää, että lainsäädännössä ei ole tulli- ja veroetuuksia huomattavan merkkipäivän johdosta annettaville lahjoille.

 

Lehdistötiedotteet