Hyppää sisältöön

Tulli muistuttaa maailman terveyspäivänä – ota ajoissa selvää lääkkeiden tuonnista ja tilaamisesta

7.4.2018 7.00
Tiedote

Lääkkeiden maahantuontia tai tilaamista koskevat rajoitukset kannattaa selvittää ajoissa, niin välttyy epämiellyttäviltä yllätyksiltä.

 

Matkalle lähdössä?

Useimmilla mailla on lääkkeiden maahantuonnista omat rajoituksensa. On jokaisen matkailijan omalla vastuulla selvittää lääkkeiden tuontirajoitukset ja asiakirjavaatimukset, esimerkiksi kohdemaan viranomaisilta tai suurlähetystöstä. Suomen tulli ei anna tietoja muiden maiden tuontirajoituksista. On hyvä muistaa, että mukana voi kuljettaa ainoastaan omia lääkkeitä, ei kenenkään toisen. Lääkkeiden mukana täytyy aina olla jotain, jonka avulla ne voidaan todeta tietyiksi lääkkeiksi. Matkustajan kannattaa aina varata mukaan lääkkeen alkuperäispakkaus tai pakkausseloste. Lisätietoja lääkkeiden ottamisesta mukaan matkalle saa kanta.fi-palvelun kohdasta ”Asiointiohjeet>Ulkomailla”.

 

Matkalta palaamassa?

Matkalta palatessa lääkkeitä voi tuoda omaan käyttöön, kunhan ottaa huomioon tuontia koskevat rajoitukset ja säännöt. Rajoituksiin vaikuttavat sekä tuontimaa että valmisteen luokittelu. Esimerkiksi huumausaineeksi luokiteltavia lääkkeitä koskevat tiukemmat rajoitukset. Maahan tullessakaan ei voi kuljettaa kenellekään toiselle henkilölle määrättyjä lääkkeitä.

 

Jos matkailija palaa Suomeen Eta-alueeseen kuuluvasta maasta, voi mukana tuoda enintään yhden vuoden käyttöä vastaavan määrän lääkevalmisteita. Huumausaineeksi luokiteltavat lääkevalmisteet muodostavat poikkeuksen.

 

Jos matkailija palaa Suomeen Eta-alueen ulkopuolisesta maasta, voi mukana tuoda lääkevalmisteita henkilökohtaiseen käyttöönsä enintään kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän. Ei-rekisteröityjä homeopaattisia tai antroposofisia valmisteita ei saa tuoda Eta-alueen ulkopuolelta lainkaan.

 

Lisätietoja saa tulli.fi-verkkosivuilta kohdasta ”Henkilöasiakkaat>Matkailijalle>Rajoitukset>Lääkkeet”

 

Tilaamassa netistä?

On tärkeää tietää, että lääkevalmisteiden tilaaminen ja vastaanottaminen Eta-alueen ulkopuolisesta valtiosta on kielletty. Lääkevalmisteita voi tilata vain Eta-alueelta

 

Yksityishenkilö voi vastaanottaa henkilökohtaiseen käyttöönsä resepti- ja itsehoitolääkevalmisteita toisesta Eta-maasta korkeintaan kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän tietyin edellytyksin. Edellytykset kannattaa tarkastaa tulli.fi-verkkosivuilta kohdasta ”Henkilöasiakkaat>Netistä tilaajalle>Ennen kuin ostat>Rajoitetut tavarat”.

 

Mikäli haluaa tilata lääkkeitä netistä tai nettiapteekeista, kannattaa varmistaa, että apteekki on laillistettu lääkkeiden etämyyntiin. Euroopan unionin alueella toimivat verkkopalvelut tunnistaa yhteisestä tunnuksesta. Lisätietoja saa fimea.fi-verkkosivuilta kohdasta ”Apteekit>Verkkopalvelutoiminta>Verkkopalvelun yhteinen eurooppalainen tunnus”.

 

Eläinlääkevalmisteita tai huumausainetta sisältäviä lääkevalmisteita ei saa hankkia eikä vastaanottaa postitse Suomen ulkopuolelta.

 

Verkkokaupasta tilattu ei-lääkkeellinen tuote voi olla Suomessa lääke

Tulli haltuunottaa tai takavarikoi suuria määriä lääkkeitä verkkokaupoista tilatuista lähetyksistä. On hyvä muistaa, että verkkokaupasta tilattu ei-lääkinnällinen tuote voi olla luokiteltu Suomessa lääkkeeksi. Jos lääkkeen mainonnassa on viittauksia lääkkeelliseen käyttöön, kuten ”valmiste parantaa nivelrikkoa”, ”estää osteoporoosia”, niin tämä voi kertoa siitä, että kyseessä on lääkevalmiste. Tällöin kannattaa tarkistaa valmisteen vaikuttavan aineen tiedot Fimeasta.

 

Lisätietoja lääkkeiden nettikauppaan liittyen löytyy fimea.fi-verkkosivuilta kohdasta ”Kansalaisen lääketieto>Lääkkeiden internetkauppa” sekä evira.fi-verkkosivujen kohdasta ”Elintarvikkeet >Ajankohtaista>2018”

 

Verkkokaupasta tilattu lääkeväärennös voi olla hengenvaarallinen

Netistä lääkkeitä tilatessa on hyvä muistaa, että suuri osa verkossa toimivista lääkkeiden kauppapaikoista on laittomia. Tällaiselta sivustolta tilatessa on suuressa vaarassa saada oikean lääkkeen sijaan lääkeväärennös. Lääkeväärennös saattaa sisältää vain pienen määrän vaikuttavaa ainetta, ei lainkaan vaikuttavaa ainetta tai jopa hengenvaarallisia aineita.

 

Väärennetty lääke on aina vaarallinen. Silmämääräisesti lääkkeen aitoutta ei aina pysty varmistamaan, siksi on tärkeää tilata lääkkeet vain oikeasta ja laillisesta nettiapteekista.

 

Lehdistötiedotteet