Hyppää sisältöön

Tulli muistuttaa lääkkeiden lähettämisestä ja vastaanottamisesta postitse

4.6.2020 13.00
Tiedote

Vallitsevan covid19-epidemian aikana yleinen kysymys on ollut, voiko yksityishenkilö lähettää lääkkeitä postitse Ahvenanmaalle. Ahvenanmaalla (Suomessa) oleskeleva henkilö ei voi vastaanottaa lääkkeitä tai lääkevalmisteita, jotka toinen yksityishenkilö on lähettänyt ulkomailta. Vastaanottajan tai lähettäjän kansallisuudella ei ole merkitystä.

- Käynnissä olevan covid19-epidemian aikana olemme saaneet toistuvia kysymyksiä siitä, onko lääkkeiden lähettäminen postitse kahden yksityishenkilön välillä sallittua. Vastaus on, ettei se ole sallittua, tutkinnanjohtaja Stefan Aniszewski sanoo.

Jos henkilö tarvitsee lääkkeitä mutta ei ole valmis palaamaan kotimaahansa hakemaan niitä, Euroopan talousalueella eli ETA-alueella on laillisia verkkoapteekkeja, joista lääkkeitä voi tilata. Vain ETA-alueella sijaitsevalla laillisella apteekilla on lupa lähettää lääkkeitä yksityishenkilöille vastaanottajamaassa voimassa olevien säännösten mukaisesti. Asiakkaan vastuulla on selvittää, onko verkkoapteekki laillinen lähettäjämaassa.

Lääkkeiden vastaanottaminen verkkoapteekista postitse

Ahvenanmaalla asuvat henkilöt voivat vastaanottaa lääkevalmisteita postitse ETA-maasta, jos toimittaja on laillinen ja lääkevalmisteen on hyväksynyt kyseisen maan viranomainen. Huumausaineita sisältäviä lääkevalmisteita tai eläinlääkevalmisteita ei saa hankkia tai vastaanottaa postitse Suomen ulkopuolelta.

Postitse lääkkeitä voidaan vastaanottaa Euroopan talousalueelta, jos niiden määrä vastaa enintään kolmen kuukauden kulutusta ja lääkkeiden käyttöön liittyvät ehdot täyttyvät. Suomessa FIMEAn verkkosivusto tarjoaa tietoa laillisista suomalaisista verkkoapteekeista, jotka voivat toimittaa lääkkeitä ja lääkevalmisteita manner-Suomesta Ahvenanmaalle.

- Jotta reseptin vaativia lääkevalmisteita voi hankkia tai vastaanottaa postitse, vastaanottajalla tulee olla voimassa oleva resepti tilatuista lääkkeistä, Aniszewski muistuttaa.

Lääkevalmisteiden vastaanottamista säädellään Suomen valtioneuvoston asetuksessa lääkevalmisteiden henkilökohtaisesta tuonnista Suomeen (1088/2002).

Lehdistötiedotteet