Hyppää sisältöön

Tulli muistuttaa Eurooppa-päivänä – on alueita, jotka kuuluvat EU:n tullialueeseen, mutta eivät EU:n veroalueeseen

9.5.2018 7.00
Tiedote

Eurooppa-päivä 9.5. on Euroopan rauhan ja yhtenäisyyden päivä. Moninaisuudessaan yhtenäinen Eurooppa on EU:n tunnuslause, mutta maantieteellisesti ja verotuksellisesti Eurooppa on muutakin kuin EU. Pääsääntö on, että EU:n tulli- ja veroalueelta toimitettavia nettiostoksia ei tarvitse tullata eikä niistä tarvitse maksaa maahantuontiveroja Tullille.

Tulli toivoo nettiostajien muistavan tarvittaessa selvittää myyjältä, mistä päin maailmaa nettiostos Suomeen toimitetaan. Jos ostaja ei tiedä, onko EU:n alueelta toimitettava tavara valmistettu EU:ssa tai tullattu EU:n alueelle, kannattaa asia selvittää myyjältä. Mikäli kyseessä ei ole EU:ssa valmistettu tai tänne tullattu tavara, lähetys joudutaan yleensä tullaamaan ja siitä pitää maksaa maahantuontiverot.

EU:sta tilattu tavara voidaan toimittaa tilaajalle myös EU:n ulkopuolella sijaitsevasta varastosta

Verkkokauppojen nettisivuilta voi olla hankalaa selvittää, mistä tavara toimitetaan tilaajalle. Tulliselvityksen ja maahantuontiverotuksen kannalta on kuitenkin oleellista, mistä tavara konkreettisesti ostajalle toimitetaan tai toimitetaanko se asiakkaalle tullattuna. Myyjältä kannattaa tarvittaessa etukäteen selvittää, aiheutuuko ostoksesta veroseuraamuksia. Maahantuontiveroista on vastuussa yleensä aina tilaaja.

Vaikka verkkokauppa toimisi EU:n alueella, mutta tavara toimitetaan varastosta EU:n tulli- ja veroalueen ulkopuolelta – tai EU:n tullialueelta, mutta veroalueen ulkopuolelta – on tavarasta annettava tulli-ilmoitus, ja se on verollinen. EU-alueelta voidaan toimittaa myös tavaraa, jota ei ole tulliselvitetty Euroopan unioniin. Tällaisessa tapauksessa rahdinkuljettaja toimittaa vastaanottajalle saapumisilmoituksen tarvittavasta tulliselvityksestä.

On alueita, jotka kuuluvat EU:n tullialueeseen, mutta eivät EU:n veroalueeseen

Jos tavara ostetaan EU:n tullialueelta, mutta veroalueen ulkopuolelta, on tavaroista maksettava maahantuonnin arvonlisävero. Näitä EU:n vero-alueen ulkopuolisia alueita ovat esimerkiksi:

– Jerseyn saari ja muut Kanaalisaaret
– Espanjan Kanariansaaret

Näiltä alueilta ostetuista tuotteista on tehtävä tulliselvitys, samalla tavoin kuin tuonnista EU:n ulkopuolelta. Arvonlisäverotuksessa lähetyksen verottomuuden arvoraja on 22 euroa. Pienin kannettava arvonlisäveron määrä on 5 euroa. Arvonlisäverotuksessa tätä verottomuuden rajaa ei sovelleta tupakkatuotteisiin, alkoholiin, alkoholijuomiin ja hajuvesiin.

 

Lehdistötiedotteet