Hyppää sisältöön

Tulli lanseeraa 1.4. Helsinki-Vantaalla mullistavan innovaation: älykumihansikkaat

1.4.2018 8.00
Tiedote

(Aprillipäivänä 1.4.2018)

Tullin matkustajaliikenteen valvonta tehostuu ja laajenee uusille alueille, kun Tulli ottaa 1.4. käyttöön viimeisintä tekoäly- ja robotiikkateknologiaa tehokkaasti hyödyntävät älykumihansikkaat. Kolmannen tullisukupolven kumihansikkaiden tueksi on kehitetty ennennäkemättömiä raportointi- ja analytiikkasovelluksia. Hansikkaat on suunniteltu erinomaisissa synergioissa teknologiajätti Inno-Kumin kanssa.

– Tullitarkastaja kykenee älyhansikkaiden ultraherkkien antureiden avulla havainnoimaan jo kaukoetäisyydeltä lähestyvästä kohteesta mm. huumaus- ja dopingaineet, hermostuneisuuden asteen sekä veronkiertoaikeet, valvontajohtaja Kaino Lateksi-Toivonen selittää.

Älykumihansikkaita on koeponnistettu menestyksekkäästi Näränperän rajanylitysasemalla Torniossa talven aikana. Suurempien matkustajavirtojen pariin, Helsinki-Vantaan lentoasemalle jalkautuvat ensimmäiset tullitarkastajat älyhansikaspareineen 1. huhtikuuta kello 10 alkaen.

–  Tämä tiedote on ennakkovaroitus. Kansalaisten ei tarvitse säikähtää terminaaleissa älyhanskoin ilmaa tunnustelevaa tullitarkastajaa, Lateksi-Toivonen selittää. – Hän on siellä töissä.

– Käytön laajentuessa hansikkaat tuovat Tullissa pitkällä tähtäimellä merkittäviä kustannussäästöjä, ja mahdollistavat entistä ketterämmän resurssien kohdentamisen strategisiin kehityshankkeisiin. Lisäksi hansikkaat edistävät ennakoivaa toiminnanohjausta. Älyhansikkaiden myötä jopa tullikoirat saattavat lähivuosina käydä tarpeettomiksi.

Älykkäillä kumihanskoilla Tulli haluaa paitsi parantaa asiakaskokemusta myös saavuttaa imagohyötyjä:

– Tulli on jo pitkään ollut erilaisten kumihansikkaisiin liittyvien mielikuvien edelläkävijä, valvontajohtaja Lateksi-Toivonen toteaa, hieman ylpeyttäkin äänessään.  – Pyrimme älykumihansikkaiden avulla mielikuvien kääntämiseen positiiviseen suuntaan – myös kansalaisten mielissä. Näränperän pilotissa kumihanskavitsailu saatiinkin kokonaan loppumaan.

Tulli kannustaa Helsinki-Vantaan lentoasemalla 1.4. liikkuvia ottamaan selfieitä yhdessä tullitarkastajien kanssa ja jakamaan kuvia somessa hashtagilla #älykumihansikkaat.

Lehdistötiedotteet