Hyppää sisältöön

Tulli lahjoitti reliefin Wäinö Aaltosen museolle

28.2.2020 9.00
Tiedote

Turun tulli sai vuosikymmeniä sitten yksityisenä lahjoituksena kipsivaloksen Wäinö Aaltosen reliefistä ”Onnelliset”. Tulli lahjoitti teoksen Wäinö Aaltosen museolle, jotta se säilyy parhaalla mahdollisella tavalla ja jotta yleisö voi nähdä sen.

Wäinö Aaltosen ”Onnelliset”-reliefi on valmistunut vuonna 1930. Siitä tehty pronssivalos on Ateneumin kokoelmissa. Kipsivaloksia tunnetaan joitakin kappaleita.

Reliefi on seurannut tullin virkamiehiä Turussa useissa eri kiinteistöissä ja viimeksi Pansiontien toimitiloissa. Reliefi on osa Suomen taidehistoriaa ja ansaitsee tulla nähdyksi. Turun kaupungin taidemuseon eli Wäinö Aaltosen nimikkomuseon kokoelmista ei ole aiemmin löytynyt yhtään kappaletta teoksesta.

Wäinö Aaltonen (1894–1966) on yksi Suomen 1900-luvun merkittävimmistä kuvanveistäjistä. Hänen teoksiaan on paljon keskeisillä julkisilla paikoilla, kuten Paavo Nurmen ja Aleksis Kiven patsaat Helsingissä, presidenttien Ståhlberg ja Svinhufvud patsaat eduskuntatalon edustalla sekä eduskuntatalon täysistuntosalin syvennysten figuurit. Myös Turussa on Wäinö Aaltosen veistoksia, kuten ”Genius ohjaa nuoruutta” Yliopistonmäellä. Aaltosen tunnetuimpiin töihin lukeutuvat myös Tampereen Hämeensillan pirkkalaishahmot.

Tullilla on tärkeä rooli kulttuuriesineiden maastavientiasioissa. Lisäksi Tullia haluaa omalta osaltaan edistää merkittävän suomalaisen taiteen säilymistä taidemuseoissa.

Lehdistötiedotteet