Hyppää sisältöön

Tulli ja Rajavartiolaitos tiedottavat: Lentopostin tullitarkastuksissa paljastuvien asiakirjojen määrä roimassa kasvussa - Rajavartiolaitos tutkii asiakirjojen oikeellisuutta

Julkaisuajankohta 24.9.2015 18.00
Tiedote

Tulli on havainnut Helsinki-Vantaan lentoasemalla posti- ja pikarahtiliikenteessä tehtyjen tullitarkastusten yhteydessä, että turvapaikanhakijoille vastaanottokeskuksiin ja yksityishenkilöille osoitetut lähetykset sisältävät runsaasti erilaisia henkilöllisyyteen liittyviä asiakirjoja, kuten passeja, henkilöllisyystodistuksia, valokuvia, ajokortteja sekä pakolaistodistuksia. Lähetyksiä on paljastunut jo yli 500 kappaletta,  ja lähetysten määrä on kasvanut viime päivinä voimakkaasti. Tullitarkastuksissa löytyy tällä hetkellä edellä mainittuja asiakirjoja useista eri lähetyksistä jopa 50 kappaleen päivävauhdilla.

Asiakirjat ovat pääosin irakilaisia ja jonkin verran myös syyrialaisia. Lähetykset on lähetetty yleisimmin Turkista ja Irakista, mutta välillä myös Euroopan valtioista. Lisäksi postiliikenteessä on paljastettu tänä vuonna myös kaksi rikostapausta, jossa vastaanottokeskukseen on tilattu yksityishenkilöille lääkkeitä ja huumausaineiksi luettavia lääkkeitä, joiden tuonti posti- ja pikarahtilähetyksenä EU:n ja ETA-alueen ulkopuolelta on kielletty. Normaalit avustus- tai henkilökohtaiset tavarat Tulli käsittelee nopeasti, jotta ne saadaan vastaanottajilleen viivytyksettä.

Rajavartiolaitos tutkii lähetettyjen asiakirjojen oikeellisuutta Tullin tekemän ilmoituksen perusteella.  Tutkittavien lähetysten määrä Helsingin rajatarkastusosaston asiakirjatutkinnassa on kasvanut kesästä lähtien, mutta viime päivinä kasvu on ollut erityisen runsasta. Kasvu selittyy Suomeen tulleiden turvapaikanhakijoiden isolla määrällä. Monet turvapaikkaa hakeneet ovat kertoneet, että heillä on henkilöllisyysasiakirjat tallella Turkissa tai Irakissa, ja he aikovat järjestää asiakirjat postitse Suomeen viranomaisia varten. Ilmeisesti asiakirjojen mukana pitämistä pidetään riskinä, vaikka ne halutaankin esittää lopullisen kohdemaan viranomaisille. Toimintatavan tarkoitus on sekä välttää asiakirjojen menetys tai hukkuminen matkalla että toisaalta mahdollistaa tekeytyminen tietyksi kansalaiseksi joissakin läpikulkumaissa. Eri läpikulkumaat kohtelevat tiettyjä kansalaisuuksia eri tavoin.

Noin viidennes asiakirjoista on otettu Rajavartiolaitoksen tarkempaan tutkintaan, eli niistä löytyy mm. väärennökseen viittaavia tekijöitä. Mikäli asiakirjaa epäillään väärennökseksi, Rajavartiolaitos tai poliisi aloittaa asiasta esitutkinnan. Väärennösten tutkinnoissa selvitetään, missä ja miten väärennys on valmistettu ja liittyykö väärennökseen laittoman maahantulon järjestämistä. Lisäksi väärennösten paljastamisella varmistutaan turvapaikanhakijoiden oikeasta henkilöllisyydestä. Virallisen lausunnon asiakirjaväärennöksestä oikeutta varten voi antaa vain Keskusrikospoliisi.

Lisätietoja antavat:

Tullipäällikkö Mika Pitkäniemi, Lentotulli, p. 040 332 3810
Suomenlahden merivartioston rikostorjuntayksikön päällikkö Kari Kettunen, puh. 0295 426 501                          

Mediatiedote