Hyppää sisältöön

Tulli ja poliisi paljastivat laajan dopingaineiden, huumelääkkeiden ja nuuskan laittoman maahantuonnin ja välityksen Pohjois-Suomessa

Julkaisuajankohta 27.11.2017 8.00
Tiedote

Tulli ja Oulun poliisi tiedottavat 27.11.2017

Tulli ja Oulun poliisi ovat paljastaneet pitkään jatkuneen ja laajan dopingaineiden, nuuskan ja huumausaineeksi luokiteltujen lääkevalmisteiden maahantuonnin ja levityksen. Dopingaineita, nuuskaa ja huumausaineiksi luokiteltujalääkevalmisteita on myyty TOR-verkossa Silkkitie-kauppapaikalla ja toimitettu ostajille postilähetyksinä pääasiassa Oulusta ja Torniosta eri puolille Suomea.

Tapauksen esitutkinnan yhteydessä Tulli ja Oulun poliisi takavarikoivat huomattavia määriä erilaisia dopingaineita ja huumausaineeksi luokiteltuja lääkevalmisteita kahden epäillyn henkilön asunnoista ja postiliikenteestä. Toiselta epäillyltä takavarikoitiin lisäksi käteistä rahaa 14 000 euroa ja bitcoin-virtuaalivaluuttaa yli 40 000 euron arvosta.

Dopingaineita noin 3 000 kuukaudenväärinkäyttöä vastaavaksi ajaksi

Tulli ja Oulun poliisi selvittivät tapauksen esitutkinnassa TOR-verkossa käytyä laitonta doping-, nuuska ja huumelääkekauppaa noin vuoden ajalta. Esitutkinnassa selvisi, että epäillyt henkilöt olivat myyneet TOR-verkon kautta yli 16 000 millilitraa nestemäisiä dopingaineita ampulleissa, yli 50 000 dopingainetablettia ja yli 7 700 huumausaineeksi luokiteltua lääkeainetablettia. Esitutkinnan aikana selvisi myös, että epäillyt henkilöt olivat doping- ja huumelääkeaineiden lisäksi myyneet laittomasti Ruotsista salakuljetettua nuuskaa yli 70 kiloa.

Esitutkinnan perusteella selvitettiin epäiltyinä olevien henkilöiden saaneen toteutuneista doping-, nuuska- ja huumelääkemyynneistä rikoshyötyä yhteensä yli 200 000 euron arvosta. Takavarikoidut ja esitutkinnassa selvitetyt dopingaineet olisivat riittäneet noin 3 000 kuukauden väärinkäyttöä vastaavaksi ajaksi.

Tapausta on tutkittu Tullissa ja Oulun poliisissa törkeänä dopingrikoksena, törkeänä huumausainerikoksena, törkeänä veropetoksena ja salakuljetuksena. Tapauksen esitutkinnan aikana on ollut vangittuna kaksi henkilöä. Tapaus siirtyy syyteharkintaan Lapin syyttäjänvirastoon lähiaikoina.

Mediatiedote