Hyppää sisältöön

Tulli epäilee useita henkilöitä törkeistä huumausainerikoksista

1.6.2018 7.00
Tiedote

Tulli on tutkinut kokaiinin salakuljetukseen sekä amfetamiinin valmistamiseen ja valmistamisessa tarvittavien ainesosien salakuljetukseen liittyvää rikoskokonaisuutta.

Tulli takavarikoi helmikuussa 2018 pääkaupunkiseudulla 5 000 millilitraa amfetamiiniemästä ja yli 500 grammaa kokaiinia liettualaisesta ajoneuvoyhdistelmästä, jota oli käytetty aineiden salakuljetuksessa. Lisäksi kiinniottojen yhteydessä takavarikoitiin amfetamiinin valmistamisessa tarvittavia ainesosia. Tullin takavarikoimien huumausaineiden kokonaisarvo oli noin 822 000 euroa.

Takavarikoidun kokaiinin pitoisuus oli 91 prosenttia, mikä on merkittävästi korkeampi pitoisuus kuin katukaupassa myytävien käyttöannosten pitoisuudet yleensä. Takavarikoidun amfetamiiniemäksen pitoisuus oli 79 prosenttia. Keskusrikospoliisin Rikosteknisen laboratorion lausunnon perusteella takavarikoidusta amfetamiiniemäksestä olisi pystynyt valmistamaan yli 19 kiloa katukauppavahvuista amfetamiinisulfaattia, josta olisi saanut arviolta 95 000 käyttöannosta.

Tullin esitutkintaan liittyvässä kotietsinnässä Tulli takavarikoi lisäksi pieniä määriä erilaisia huumausaineita ja patruunoita.

Tulli selvitti esitutkinnan yhteydessä aikaisemmankin salakuljetuksen

Tullin esitutkinnan aikana selvisi, että Suomeen oli vuoden 2017 loka- ja marraskuussa salakuljetettu kahdella eri kerralla 500 grammaa kokaiinia ja 2 000 millilitraa amfetamiiniemästä, josta oli valmistettu arviolta yhteensä 7,5 kiloa katukauppavahvuista amfetamiinia. Katukauppaan päätyneiden huumausaineiden yhteisarvo on noin 420 000 euroa.

Tullin takavarikoimasta ja kulutukseen päätyneestä amfetamiinista olisi saanut 132 500 käyttöannosta ja kokaiinista useita käyttöannoksia.

Tullin esitutkinnan aikana on ollut tutkintavankina neljä 1970–80-luvuilla syntynyttä miestä, jotka ovat Liettuan ja Suomen kansalaisia. Kolme epäillyistä on edelleen tutkintavankina.

Tulli on esitutkinnan aikana tehnyt yhteistyötä Keskusrikospoliisin, Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen sekä Viron ja Liettuan tullien kanssa. Tapauksen esitutkinta on päättynyt, ja asia on siirtynyt syyteharkintaan Helsingin syyttäjänvirastoon.

Lehdistötiedotteet