Hyppää sisältöön

Tulli epäilee useita henkilöitä nuuskan salakuljetuksesta ja törkeästä veropetoksesta – vältettyjen valmisteverojen määrä noin 4,6 miljoonaa euroa

17.9.2018 7.00
Tiedote

Tulli on tutkinut ammattimaisesti organisoitua nuuskan salakuljetusta. Epäiltyinä on useita henkilöitä, joiden epäillään salakuljettaneen vuosina 2016–2018 yhteensä noin 12 700 kiloa nuuskaa Ruotsista Suomeen. Salakuljetetun nuuskan vältettyjen valmisteverojen määrä on noin 4,6 miljoonaa euroa.

Tulli on syksyn 2017 ja kevään 2018 aikana tutkinut laajaa, ammattimaisesti organisoitunutta nuuskan salakuljetusta, jossa vuosina 2016–2018 epäillään tuodun Ruotsista Suomeen yhteensä 12 700 kiloa nuuskaa. Tullin esitutkinta on kohdistunut kaikkiaan kahdeksaan epäiltyyn, joista pääepäiltynä on noin 50-vuotias Ruotsissa asuva Suomen kansalainen. Pääepäillyn apuna on ollut Ruotsissa asuva nuorempi henkilö. Muiden epäiltyjen kotipaikat ovat Kainuussa, Itä-Suomessa ja pääkaupunkiseudulla. Kaikkia epäiltyjä epäillään törkeästä veropetoksesta ja salakuljetuksesta.

Nuuskaa kuljetettu sovittuihin paikkoihin

Tullin esitutkinnassa on selvinnyt, että pääepäiltynä olevalla henkilöllä ja hänen apurillaan on ollut asiakkaina ainakin kolme tukkuostajaa ja useita muita asiakkaita Suomessa. Nämä ovat itse ostaneet ruotsalaisesta kaupasta nuuskan, jonka pääepäilty ja hänen apuri ovat lastanneet käyttämiinsä ajoneuvoihin ja tuoneet vastaanottajille ennalta sovittuun paikkaan Kemi-Tornion alueelle.

Tulli takavarikoi huhtikuussa 2018 Kainuussa pakettiautosta 175 kiloa nuuskaa, jota kuljetettiin Etelä-Suomeen. Tullin esitutkinnassa on selvinnyt, että Haaparannalla asuva pääepäilty on Suomesta saamiensa toimeksiantojen perusteella salakuljettanut yhdessä kahden epäiltynä olevan henkilön kanssa nuuskaa Ruotsista Suomeen ammattimaisesti kahden vuoden ajan.

Organisoitua salakuljettamista

Tullin esitutkinnan mukaan nuuskaa on salakuljetettu vastaanottajille Suomeen useilla henkilöautoilla 50–100 kilon erissä. Suomessa nuuska on välittömästi siirretty vastaanottajien omiin ajoneuvoihin, jonka jälkeen epäillyt vastaanottajat ovat kuljettaneet nuuskan henkilö- ja pakettiautoissa eri ostajille Etelä-Suomeen, pääasiassa pääkaupunkiseudulle.

Tullin esitutkinnassa on myös selvinnyt, että kaksi pääkaupunkiseudulla asuvaa epäiltyä ovat välivarastoineet nuuskaa konttiin ennen sen levittämistä. Suomalaiset vastaanottajat ovat maksaneet käteisellä Ruotsissa asuvalle pääepäilylle ja hänen apurilleen nuuskan salakuljettamisesta Ruotsista Suomeen palkkiona noin 100–300 euroa toimeksiannolta. Pääepäillylle salakuljettamisen kokonaishyöty on ollut jopa 80 000 euroa.

Tullin esitutkinta on päättymässä ja tapaus siirtyy syksyn 2018 aikana Lapin syyttäjänvirastoon syyteharkintaan.

Lehdistötiedotteet