Hyppää sisältöön

Tukes ja Tulli tehostavat laittomien kasvinsuojeluaineiden valvontaa

Julkaisuajankohta 21.5.2019 8.00
Tiedote

Laittomat kasvinsuojeluaineet on tunnistettu maailmanlaajuiseksi ongelmaksi. Arviolta yli 10 prosenttia Euroopan markkinoilla olevista valmisteista on laittomia. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ja Tulli tehostavat kasvinsuojeluaineiden maahantuonnin valvontaa, jotta laittomat valmisteet saataisiin kiinni ennen niiden pääsyä Suomen markkinoille.

Euroopan markkinoilla liikkuu tonneittain laittomia kasvinsuojeluaineita. Ne ovat esimerkiksi väärennettyjä tai hyväksymättömiä valmisteita, jotka voivat olla myös terveydelle ja ympäristölle vaarallisia. Kasvinsuojeluaineiden laiton kaupankäynti tukee talousrikollisuutta ja aiheuttaa taloudellisia tappioita lainsäädäntöä noudattaville yrittäjille.

Viime vuonna yhteensä 360 tonnia laittomia kasvinsuojeluaineita löytyi 26 maan yhteisessä tehovalvonnassa. Suomesta valvontahankkeeseen osallistuivat Tukes ja Tulli. Tuolloin Suomen markkinoilta ei laittomia valmisteita löytynyt.

– Todennäköisesti myös Suomen markkinoille tulee näitä laittomia valmisteita, kun ongelma on niin laaja koko Euroopassa. Riskinä ovat väärennösten lisäksi myös ne valmisteet, joita ei ole hyväksytty Suomessa. Ulkomailta ilman lupaa tuotuja kasvinsuojeluaineita ei saa käyttää, kertoo Tukesin ylitarkastaja Lotta Kaila.

– Väärennösten sisältämien ainesosien vaarattomuutta ja vaikutuksia ihmisten terveyteen ja ympäristöön ei tiedetä. Aidot ja tutkitut ainesosat korvataan halvemmilla tai jätetään kokonaan pois, jolloin valmiste on halpa, mutta ei ole enää sopiva ja turvallinen alkuperäiseen tarkoitukseen, Lotta Kaila jatkaa.

Tukes ja Tulli lisäävät tänä vuonna yhteistyötä kasvinsuojeluaineiden valvonnassa ja tapasivat asian tiimoilta myös Europolin edustajia huhtikuussa.

– Tulli kohdentaa tarkastuksia maahantuontitapauksiin, tutkii valmisteiden sisältöä käytössään olevalla edistyneellä valvontateknologialla ja Tullilaboratoriossa sekä tekee yhteistyötä Tukesin kanssa. Tapausten vakavuudesta riippuen Tulli suorittaa myös esitutkinnan laittomiksi epäiltyihin tapauksiin, kertoo Lentotullin päällikkö Mika Pitkäniemi.

Suomessa saa käyttää vain Tukesin hyväksymiä kasvinsuojeluaineita, ja niiden maahantuonti vaatii Tukesin luvan. Tukes pitää rekisteriä Suomessa käyttöön hyväksytyistä kasvinsuojeluaineista, joiden tuonti on sallittua. Tukes voi myös kieltää valmisteiden käytön tai markkinoinnin. Hyväksytyt kasvinsuojeluaineet löytyvät Tukesin verkkosivuilta. Tulli ja Tukes valvovat yhdessä, että hyväksymättömiä kasvinsuojeluaineita ei tuoda Suomeen. 

Lisätietoja:
Tukes: Ylitarkastaja Lotta Kaila, p. 029 5052 084, etunimi.sukunimi@tukes.fi
Tulli: Tullin mediapalvelu, p. 0295 527 150

Mediatiedote