Hyppää sisältöön

Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuden jälkeinen valvonta on muuttunut

17.9.2020 13.40
Tiedote

Komissio julkaisi elokuussa uuden asetuksen (EU) 2020/1158 Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuden aiheuttaman radioaktiivisuuden valvontaan. Asetus koskee sellaisia elintarvikkeita, joihin radioaktiivinen säteily erityisesti vaikuttaa, kuten sienet ja luonnonmarjat.

Jatkossa tietyillä elintarviketuotteilla on oltava määrämuotoinen viranomaisen myöntämä todistus, kun ne tuodaan tietyistä maista (ks. asetuksen liite I). Tällaisia tuotteita ovat muun muassa Agaricus-suvun sienet, karpalot ja mustikat (ks. asetuksen liite II). Lisäksi tällaisista tuote-eristä on tehtävä ilmoitus TracesNT-järjestelmässä, ja niiden tuonti on mahdollista vain hyväksyttyjen rajatarkastusasemien (BCP) kautta. Tällä hetkellä hyväksyttyjä rajatarkastusasemia ei-eläinperäisille elintarvikkeille ovat Vaalimaa, Helsinki-Vantaan lentokenttä ja Vuosaaren satama (Hakuninmaan rajatarkastusasema). Tuotteet tarkastetaan joko rajatarkastusasemalla tai tuojan   omalla varastolla, joka on hyväksytty muuksi valvontapisteeksi (CP).

Muiden kuin uudessa asetuksessa mainittujen elintarvikkeiden tuonnista ei tarvitse tehdä ilmoitusta TracesNT-järjestelmään, eikä niitä tarvitse tuoda rajatarkastusaseman kautta.

Lisätietoa rajatarkastusasemista ja muista valvontapisteistä:
Uusi valvonta-asetus
Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2020/1158

Asiakastiedotteet