Hyppää sisältöön

Tilaatko tavaroita Isosta-Britanniasta? 1.1. alkaen lähetys on tullattava

Julkaisuajankohta 29.12.2020 12.00
Tiedote

Päivitetty 31.12.2020: tarkennettu tiedotteen ensimmäistä ja toista kappaletta ja esimerkkejä 1 ja 2.   

Isosta-Britanniasta tulee vuodenvaihteen jälkeen EU:n ulkopuolinen maa, kuten esimerkiksi Kiina ja USA ovat. Jos tilaa tavaraa Isosta-Britanniasta, 1.1.2021 alkaen tilaajan on tullattava Isosta-Britanniasta toimitettavat lähetykset, ja niistä on maksettava mahdolliset verot ja tullimaksut. 

Verkkokaupoissa ostoksia tekevän ei kannata tehdä ostopäätöstään pelkästään verkkokaupan ilmoittaman hinnan perusteella. Lopullinen hinta muodostuu tuotteen ostohinnasta, kuljetuskuluista sekä mahdollisesti maksettavasta tullimaksusta ja arvonlisäverosta. 

Jos lähetyksen tavaroiden arvo ylittää 22 euroa, lähetys pitää tullata, ja siitä on maksettava arvonlisävero. Poikkeuksena ovat alkoholi, alkoholijuomat, hajuvedet ja eau de toilette -tuotteet, jotka on tullattava aina. Arvonlisäveron lisäksi mahdollinen maahantuonnin tullimaksu kannetaan yleensä silloin, kun lähetyksen arvo on yli 150 euroa. On hyvä huomioida, että tullimaksun ja veron määräytymisen näkökulmasta ratkaisevaa on se, mistä maasta tavara toimitetaan ja toimitetaanko se sinulle tullaamattomana, ei verkkokaupan sijaintimaa. 

Jos tavara toimitetaan EU-maasta, ja se on EU:ssa valmistettu tai sinne tullattu, niin lähetystä ei tullata eikä siitä makseta Tullille tullimaksua ja arvonlisäveroa. Erityistapauksena Pohjois-Irlannin kanssa sovelletaan EU:n tullilainsäädäntöä eli sitä kohdellaan kuin mitä tahansa muuta EU-maata. Jos tavara toimitetaan Pohjois-Irlannista, niin lähetystä ei tullata.

Nettitilaajan on hyvä huomioida jo nyt, että 1.7.2021 jälkeen kaikki, myös alle 22 euron, lähetykset EU:n ulkopuolelta on tullattava, ja niistä on maksettava arvonlisävero.
 

Jos tilaa tavaroita Isosta-Britanniasta vuoden 2020 puolella, mutta ne toimitetaan vasta vuonna 2021?  

Jos tavaroiden kuljetus on alkanut vuoden 2020 puolella, niitä kohdellaan Suomeen saapuessa unionitavarana eikä lähetystä tarvitse tullata. Jos tavaroiden kuljetus kuitenkin alkaa vasta vuonna 2021, on lähetys tullattava ja maahantuonnin verot maksettava, vaikka tilaus olisikin tehty ennen eropäivää.
 

Esimerkki 1. Verojen määrä, kun Britannian ulkopuolella valmistettu tavara toimitetaan Isosta-Britanniasta vuonna 2021.

Jos vuonna 2021 tilaat Isosta-Britanniasta Britannian ulkopuolella, esim. Intiassa, valmistetut 200 euron arvoiset urheilujalkineet, joiden kuljetuskulut ovat 20 euroa, lähetyksestä kannettava tullimaksu ja arvonlisävero muodostuvat seuraavasti:

  • Tullimaksu muodostuu tavaran ostohinnan ja kuljetuskulujen summan, eli yhteensä 220 euron, perusteella. Urheilujalkineiden tullimaksu on 37,18 euroa, eli 16,9 % * (ostohinta + kuljetuskulut). 
  • Arvonlisävero on 61,72 euroa, eli 24 % * (tavaran ostohinta + kuljetuskulut + tullimaksu).
  • Jalkineiden kokonaishinta on 318,90 euroa (tavaran ostohinta + kuljetuskulut + tullimaksu + arvonlisävero).

Jos tullattavaa lähetystä kuljettaa Posti, arvonlisävero maksetaan myös Postin käsittelymaksusta (2,90 euroa).
 

Esimerkki 2. Verojen määrä, kun britannialainen alkuperätuote toimitetaan Isosta-Britanniasta vuonna 2021.

Isosta-Britanniasta toimitettavat lähetykset on tullattava ja arvonlisäveroa on maksettava, jos lähetyksen arvo on yli 22 euroa. Jos tavaran alkuperämaa on Iso-Britannia, tavarasta ei tarvitse maksaa tullimaksua, kun sinulla on myyjän kauppalasku, jossa on määrämuotoinen alkuperävakuutus tavaran britannialaisesta alkuperästä.

Jos vuonna 2021 tilaat Isosta-Britanniasta 200 euron arvoisen miesten puvun, joka on britannialainen todistettavasti alkuperätuote, ja jonka kuljetuskulut ovat 20 euroa, lähetyksestä maksettava arvonlisävero muodostuu seuraavasti:

  • Tullimaksua ei tarvitse maksaa. 
  • Arvonlisävero on 52,80 euroa, eli 24 % * (tavaran ostohinta + kuljetuskulut).
  • Puvun kokonaishinta on 272,80 euroa (tavaran ostohinta + kuljetuskulut + arvonlisävero).


EU ja Britannia ovat saaneet tulevaa suhdetta koskevat neuvottelut päätökseen 24.12.2020. Sopimuksen hyväksymisprosessi käynnistyi Suomessa ja muissa EU-maissa välittömästi. EU ja Britannia pyrkivät siihen, että sopimusta voidaan soveltaa 1.1.2021 alkaen. 

Lisätietoa brexitin vaikutuksista nettitilaajille: http://tulli.fi/brexit 

Mediatiedote