Hyppää sisältöön

Tehovalvonta Helsingin satamissa paljasti ilmiön: Romaniasta koiria tuovat naamioivat kaupallisen tuonnin yksityiseksi tuonniksi.

Julkaisuajankohta 25.11.2019 13.00
Tiedote

Laiton lemmikkibisnes ja pentutehtailu ovat Suomessa edelleen ongelmia, joista viranomaisten tietoon tulee vain pieni osa, arvioi läänineläinlääkäri Sari Haikka. Tehokkain tapa kitkeä laittomuuksia on vaikuttaa suoraan lemmikkien ostajiin. Viranomaisten tehovalvonnalla pyritään erityisesti lisäämään tietoa eläinten maahantuonnin vaatimuksista ja tautiriskeistä.

Etelä-Suomen AVI ja Tulli tiedottavat

Etelä-Suomen aluehallintovirasto järjesti matkailijoiden tehovalvonnan Helsingin satamissa perjantaina 8.11 sekä lauantaina 23.11.2019 yhteistyössä Tullin, Helsingin poliisilaitoksen ja Helsingin kaupungin valvontaeläinlääkärin kanssa. Valvontaan osallistui myös Helsingin yliopiston eläinlääketieteen opiskelijoita koulutustarkoituksessa. Valvonnassa tarkastettiin Suomeen matkaavien lemmikkien maahantulon edellytyksiä sekä kerrottiin lemmikkien kanssa liikkuville tuontivaatimuksista ja tautiriskeistä.

Tehovalvonta paljasti, että kaupallista pentu- ja rescuetuontia kierretään naamioimalla tuonti yksityiseksi. Lähes puolella tarkastetuista puutteita.

Marraskuun tehovalvonnoissa pysäytti tulli yhdessä poliisin kanssa 834 lautalta purkavaa autoa Helsingin satamissa. Etelä-Suomen aluehallintoviraston läänineläinlääkärit tarkastivat niissä olevat 50 eläintä, joista 45 oli koiria. 24 koiralla oli puutteita. Omistajiensa kanssa matkaavilta koirilta puuttui ekinokokkilääkityksiä, rabiesrokotuksia tai passi. Omistajille annettiin määräys puutteiden korjaamiseksi määräajassa sekä 2 ilman passia matkustanutta koiraa käännytettiin omistajan kanssa takaisin Viroon.

Tarkastuksessa paljastui ikävä ilmiö, jossa koiratuonti yritetään naamioida yksityiseksi tuonniksi vaikka ilmeistä on, että koira välitetään edelleen uudelle omistajalle. Kaupallisen tuonnin vaatimuksia ei kuitenkaan täytetä.

─ Olen törmännyt tähän ilmiöön sekä rescue-tuonnissa että pentukaupassa ja ilmoitan tällaiset tuonnit poliisille, sanoo läänineläinlääkäri Sari Haikka.

Jokaisen rescue-koiran mukana tulee olla TRACES-terveystodistus ja tämän perään tulisi koiran ottajan kysyä.

Tarkastettavien joukossa oli lisäksi yksi kissa ja neljä hevosta, joiden tuontiasiakirjat olivat kunnossa.

Tuojalla on velvollisuus ottaa selvää tuontivaatimuksista, jotka selviävät hakukoneella

Lemmikkien tuonti- ja vientivaatimukset voi selvittää Ruokaviraston sivujen hakukoneen avulla.   

─ Koirilla ja kissoilla tulee olla rabiesrokotus tai rabiesvakuus. Jos tuodaan katukoiria rabiesriskialueilta, kuten Venäjältä tai Romaniasta, on suositeltavaa testata rabieksen vasta-aineet.

─ Jos koiralla havaitaan puutteita rokotuksissa tai lääkityksessä, tehdään tautiriskiarvio ja sen perusteella koira joko lähetetään takaisin lähtömaahan, eristetään tai lopetetaan. Virallinen rabiesepäily johtaa lähes aina eläimen lopettamiseen. Rabiesta tai ekinokokkia ei esiinny Suomessa, ja näin tulisi olla jatkossakin, Haikka painottaa.  

Toisesta EU-maasta Suomeen tuotavilla koirilla täytyy olla siru, passi, lääkitys ekinokokkoosia vastaan sekä rabiesrokotus tai rabiesvakuus. Kissoilla on samat vaatimukset lukuun ottamatta ekinokokkilääkitystä. Jos eläin tulee myyntiin, sillä pitää olla EU-komission ylläpitämässä TRACES-järjestelmässä laadittu terveystodistus. Eläinlääkäri tarkastaa tällaisen eläimen lähtömaassa 48 tuntia ennen tuontia Suomeen.

Käy katsomassa koiraa kaksi kertaa ennen kuin ostat sen

Suomalaiset ostavat koiranpentuja edelleen pentutehtailijoilta. Se, joka hankkii pentutehtaalta koiran, tukee rikollista ja eläinten kärsimystä aiheuttavaa toimintaa. Vastuu on ostajan.

Pentutehtailijan tai sarjatuojan petoksen kohteeksi tulemiselta vältytään käymällä katsomassa koiranpentua myyjän luona vähintään kahdesti muutaman viikon välein.

Pentutehtailijat ja sarjakuljettajat eivät pysty tällaiseen myyntityöhön, jossa ostajaa odotetaan viikkoja, näytetään avoimesti kasvatusolosuhteet ja opastetaan ostajaa pennun kasvatuksessa myös tulevaisuudessa. Pentutehtailijat ilmoittavat koirat myyntiin netissä ja niistä tulee päästä eroon heti, käteiskaupalla, mieluummin ilman kauppakirjaa.

Lue lisää pentutehtailijoiden välttämisestä aluehallintoviraston blogista

Lisätietoa Ruokaviraston sivuilla:

Lemmikkieläinten tuontivaatimukset
Eläinten laiton tuonti

Lisätietoja:
läänineläinlääkäri Sari Haikka, p. 0295 016 104
etunimi.sukunimi@avi.fi
Etelä-Suomen AVI

tulliylitarkastaja Tiia Sulander-Seppänen, p. 040 332 6193
tiia.sulander-seppanen(at)tulli.fi
Tulli

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (AVi) Mediatiedote