Hyppää sisältöön

Tavaroiden ulkomaankauppa maakunnittain vuonna 2015

14.6.2016 9.00Tulli, Tilastointi

Varsinais-Suomen tavaravienti kasvoi huomattavasti vuonna 2015

Vuonna 2015 Suomen tavaraviennin arvo oli Tullin ulkomaankauppatilastojen ennakollisten tietojen mukaan noin 53,9 miljardia euroa ja tavaratuonnin arvo hieman yli 54,4 miljardia euroa. Viennin arvo laski neljä prosenttia ja tuonnin arvo kuusi prosenttia vuoteen 2014 verrattuna.

Maakunnittain tarkasteltuna viennin arvo nousi Tullin ennakollisten tietojen mukaan viime vuonna sekä prosentuaalisesti että arvossa laskettuna eniten Varsinais-Suomessa. Nousua kertyi siellä reilu viidennes, eli 841 miljoonaa euroa.

Viennin arvo kasvoi viime vuonna Varsinais-Suomen jälkeen seuraavaksi eniten Manner-Suomen maakunnista Lapissa (+15 %) ja Keski-Suomessa (+12 %). Vienti kohosi myös useita prosentteja Keski-Pohjanmaalla, Pohjois-Savossa ja Päijät-Hämeessä, mutta muissa maakunnissa jäätiin joko suurin piirtein edellisvuoden tasolle, tai niissä tilastoitiin selvää viennin laskua vuoteen 2014 verrattuna.

Tavaraviennin arvo laski viime vuonna maakunnista eniten Uudellamaalla, jossa laskua kertyi 13 prosenttia, eli 2,6 miljardia euroa. Maakunnan viennin madaltuminen johtui enimmäkseen öljytuotteiden vientihintojen ja -määrien laskusta. Yli kymmeneksen tavaraviennin pudotuksia tilastoitiin myös Satakunnalle (-13 %), Kanta-Hämeelle (-12 %) ja Pohjois-Pohjanmaalle (-11 %).

Uudenmaan osuus Suomen tavaroiden kokonaisviennistä laski edelleen viime vuonna. Osuudeksi tuli noin 31 prosenttia, kun edellisvuonna se oli 35 prosenttia ja vuonna 2013 noin 37 prosenttia. Keski-Suomen ja Lapin osuudet suurenivat noin prosenttiyksikön, Satakunnan osuus vuorostaan pieneni noin prosenttiyksikön viime vuonna. Varsinais-Suomen osuus nousi noin yhdeksään prosenttiin vuoden 2014 seitsemästä prosentista. Maakunta kohosi Suomen kolmanneksi suurimmaksi vientimaakunnaksi ohi Satakunnan ja Pirkanmaan. Muiden maakuntien osuudet joko kasvoivat tai laskivat muutaman prosenttiyksikön kymmenesosan, tai säilyivät ennallaan edellisvuoteen verrattuna.

Uudenmaan osuus tavaratuonnin arvosta oli 61 prosenttia vuonna 2015. Maakunnan yritysten tuonnin arvo laski yhdeksän prosenttia verrattuna edellisvuoteen, ja osuus kokonaistuonnista väheni noin kaksi prosenttiyksikköä. Tuonnin arvo kohosi maakunnista eniten Varsinais-Suomessa ja Keski-Pohjanmaalla, molemmissa 12 prosenttia. Tuonti pieneni eniten Etelä-Karjalassa (-17 %), Satakunnassa (-16 %) ja Lapissa (-11 %).

Yksityiskohtaiset tavaroiden ulkomaankauppatilastot maksutta käyttöösi Uljaksesta  http://uljas.tulli.fi

Tiedustelut:
Kaarna, Anssi p. 040 332 8153
Penttilä, Olli-Pekka p. 040 332 1862
Sähköposti: [email protected]

Viennin ja tuonnin arvo maakunnittain vuonna 2015
  • Viennin ja tuonnin arvo maakunnittain vuonna 2015

Asiasanat
Ulkomaankauppa maakunnittain