Hyppää sisältöön

Tavaroiden ulkomaankaupan ennakkotilasto toukokuussa 2018

9.7.2018 9.00Tulli, Tilastointi

Tavaraviennin arvo laski viisi prosenttia toukokuussa

Edellisvuoden alustoimitukset selittävät laskua

Suomen tavaraviennin arvo oli toukokuussa Tullin ennakkotilaston mukaan 5,3 miljardia euroa eli viisi prosenttia pienempi kuin viime vuoden toukokuussa. Tuonti nousi toukokuussa kolme prosenttia ja oli arvoltaan 5,6 miljardia euroa. Tammi-toukokuun yhteenlaskettu vienti nousi seitsemän prosenttia. Yhteenlaskettu tuonti vuoden alusta nousi kuusi prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon.

Kauppatase oli toukokuussa 260 miljoonaa euroa alijäämäinen. Tammi-toukokuussa kauppataseen alijäämää on kertynyt 785 miljoonaa euroa. Viime vuoden toukokuussa kauppatase oli 205 miljoonaa euroa ylijäämäinen ja tammi-toukokuun vaje oli tuolloin 990 miljoonaa euroa.

Viennin laskua selittävät suurelta osin edellisen vuoden toukokuuhun sijoittuneet risteilyaluksen ja lentokoneen viennit. Tämän vuoden toukokuulle ei kirjattu isoja alustoimituksia. Muilla toimialoilla viennin laskua tilastoitiin eniten öljyjalosteiden ja kemianteollisuuden tuotteisiin. Myös lääketieteellisten kojeiden ja laitteiden, elintarviketeollisuuden tuotteiden sekä turkisnahkojen vienti väheni toukokuussa. Metallien, metsäteollisuuden tuotteiden ja henkilöautojen vienti puolestaan piristyi.

Tuonti kasvoi toukokuussa useimmilla merkittävimmillä toimialoilla. Raakaöljyn ja öljytuotteiden, metalliteollisuuden tuotteiden ja kemianteollisuuden tuonnin kasvu oli ripeintä. Tuonnin laskua kirjattiin sähkökoneiden ja –laitteiden, muovien ja elintarviketeollisuuden tuotteisiin.

Vienti EU-maihin laski toukokuussa kymmenen prosenttia, kun taas tuonti EU:sta nousi kolme prosenttia. Sekä vienti että tuonti EU:n ulkopuolisten maiden kanssa lisääntyi kolme prosenttia. Tammi-toukokuussa vienti sekä EU-maihin että EU:n ulkopuolelle on kasvanut seitsemän prosenttia. Samalla ajanjaksolla tuonti EU-maista on noussut niin ikään seitsemän prosenttia ja tuonti EU:n ulkopuolelta neljä prosenttia.

Tärkeimmistä vientimaista tavaravienti laski toukokuussa eniten Saksaan, Yhdysvaltoihin ja Alankomaihin. Vienti Ruotsiin ja Kiinaan lisääntyi, pientä kasvua oli havaittavissa myös Venäjän-viennissä. Tuonnin kasvumaita olivat Venäjä, Saksa ja Tanska, kun taas tuonti Kiinasta, Puolasta ja Norjasta oli laskusuuntaista. Tuonti Ruotsista pysytteli edellisvuoden toukokuun tasolla.

Ennakkotilasto sisältää ensimmäiset kuukausitason tiedot Suomen käymästä tavaroiden ulkomaankaupasta kokonaistasolla. Tarkentuneet tiedot viennistä ja tuonnista sekä maa- ja tavarakohtaiset tiedot julkaistaan kuun lopussa ulkomaankaupan kuukausitilastossa.

Tiedustelut:

Riikonen, Johanna p. 040 332 1824
Tanhua, Pekka p. 040 332 2155
Sähköposti: [email protected]

Kuvio 1. Vienti, tuonti ja kauppatase kuukausittain 2016-2018
  • Kuvio 1. Vienti, tuonti ja kauppatase kuukausittain 2016-2018
  • Kuvio 2. Viennin muutokset edellisen vuoden vastaavasta kuukaudesta 2016-2018
  • Kuvio 3. Tuonnin muutokset edellisen vuoden vastaavasta kuukaudesta 2016-2018
  • Kuvio 4. Vienti 2016-2018 (alkuperäinen, kausitasoitettu ja trendi)
  • Kuvio 5. Tuonti 2016-2018 (alkuperäinen, kausitasoitettu ja trendi)

Asiasanat
Suomen virallinen tilasto (SVT) Ulkomaankaupan ennakkotilasto
Seuraava julkistus

9.8.2018