Hyppää sisältöön

Tavaroiden ulkomaankaupan ennakkotilasto toukokuussa 2016

8.7.2016 9.00Tulli, Tilastointi

Vienti laski seitsemän prosenttia toukokuussa

Suomen tavaraviennin arvo oli toukokuussa Tullin ennakkotilaston mukaan 4,3 miljardia euroa eli seitsemän prosenttia pienempi kuin viime vuoden toukokuussa. Tammi-toukokuun yhteenlaskettu vienti laski kahdeksan prosenttia.

Tuonti nousi toukokuussa neljä prosenttia ja oli arvoltaan 4,4 miljardia euroa. Yhteenlaskettu tuonti vuoden alusta laski kaksi prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon.

Kauppatase oli toukokuussa 100 miljoonaa euroa alijäämäinen. Tammi-toukokuussa kauppataseen alijäämää on kertynyt lähes 1,3 miljardia euroa. Viime vuoden toukokuussa kauppatase oli 385 miljoonaa euroa ylijäämäinen ja tammi-toukokuun ylijäämä oli tuolloin 75 miljoonaa euroa.

Toukokuussa jyrkimmässä laskussa oli sähkötekniikan tuotteiden, metallien ja turkisnahkojen vienti. Öljyjalosteiden ja sahatavaran vientiarvo puolestaan nousi edelliskuukauden tapaan. Toukokuun tuonti kasvoi erityisesti öljyn, sähkötekniikan sekä farmaseuttisten tuotteiden ansiosta. Laskua kirjattiin raudan ja teräksen sekä kemianteollisuuden tuontiin.

Vienti EU-maihin laski toukokuussa yhdeksän prosenttia ja tuonti EU:sta nousi prosentin. Samaan aikaan vienti EU:n ulkopuolelle väheni kolme prosenttia ja tuonti EU:n ulkopuolelta puolestaan kasvoi kymmenen prosenttia verrattuna edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon.

Tammi-toukokuussa vienti EU-maihin laski kuusi prosenttia ja ulkokaupan vienti supistui kymmenen prosenttia. Samalla ajanjaksolla tuonti EU-maista laski prosentin ja tuonti EU:n ulkopuolelta kolme prosenttia.

Tärkeimmistä kauppakumppaneista vienti lisääntyi toukokuussa ainoastaan Ruotsiin. Eniten laski vienti Saksaan, Alankomaihin ja Kiinaan. Venäjän-vienti väheni vain hieman edellisen vuoden toukokuusta. Tuonti Venäjältä kasvoi reippaasti toukokuussa. Myös Ranska ja Yhdysvallat kasvattivat tuontiosuuttaan. Tuonti Saksasta, Ruotsista ja Alankomaista jäi edellisvuotta alhaisemmaksi.


Tammikuussa 2015 euroon siirtynyt Liettua on ennakkotietojen aineistossa laskettu kuuluvaksi euromaihin myös vuonna 2014. Kausitasoitetuissa- ja trendisarjoissa Liettua on kuitenkin laskettu kuuluvaksi euromaihin myös aiempina vuosina.

Ennakkotilasto sisältää ensimmäiset kuukausitason tiedot Suomen käymästä tavaroiden ulkomaankaupasta kokonaistasolla. Tarkentuneet tiedot viennistä ja tuonnista sekä maa- ja tavarakohtaiset tiedot julkaistaan kuun lopussa ulkomaankaupan kuukausitilastossa.

Tiedustelut:
Kaarna, Anssi p. 040 332 8153
Tanhua, Pekka p. 040 332 2155
​Sähköposti: [email protected]


Asiasanat
Suomen virallinen tilasto (SVT) Ulkomaankaupan ennakkotilasto
Seuraava julkistus

8.8.2016