Hyppää sisältöön

Tavaroiden ulkomaankaupan ennakkotilasto tammikuussa 2018

9.3.2018 9.00Tulli, Tilastointi

Tavaraviennin arvo nousi 12 prosenttia tammikuussa

Metallien, malmien ja henkilöautojen viennin arvon kasvu nopeaa

Suomen tavaravienti oli tammikuussa Tullin ennakkotilaston mukaan arvoltaan lähes 5,2 miljardia euroa. Viennin arvo kasvoi 12 prosenttia viime vuoden tammikuusta. Tuonnin arvo nousi tammikuussa kolme prosenttia ja oli hieman yli 5,3 miljardia euroa.

Kauppatase oli tammikuussa 150 miljoonaa euroa alijäämäinen. Viime vuoden tammikuussa kauppatase oli 535 miljoonaa euroa alijäämäinen.

Lähes kaikkien päätavararyhmien viennin arvo kasvoi tammikuussa vuoden takaisesta. Henkilöautojen viennin arvo kasvoi viime kuukausien tapaan jyrkästi. Myös kojeiden ja mittareiden, paperimassan ja öljyjalosteiden viennin kasvu oli nopeaa. Raudan ja teräksen sekä kuparin viennin arvo kasvoi maltillisesti, mutta nikkelin ja sinkin vienti nousi jyrkästi. Malmien viennin arvo moninkertaistui viime vuoden tammikuusta. Kasvussa oli myös koneiden ja laitteiden, paperin ja pahvin sekä kemianteollisuuden tuotteiden vienti. Lisäksi tammikuussa Kyprokselle toimitettiin noin 128 miljoonan euron arvoinen huoltoalus.

Teollisuuden koneiden ja laitteiden tuonnin arvo laski tammikuussa viime vuodesta. Laskua tilastoitiin myös lääkkeiden ja farmaseuttisten tuotteiden, raudan ja teräksen sekä malmien tuontiin. Öljyjalosteiden ja raakaöljyn, sähköteknisten koneiden ja laitteiden sekä kuljetusvälineiden osien tuonti kasvoi tammikuussa. Nousua kertyi myös muovien, peruskemikaalien ja nikkelin tuontiin. Sveitsistä tuotiin tammikuussa kuusi matkustajavaunua, joiden arvoksi tilastoitiin noin 36 miljoonaa euroa.

Vienti EU-maihin nousi tammikuussa yhdeksän prosenttia ja tuonti EU:sta kahdeksan prosenttia. Vienti EU:n ulkopuolelle nousi 16 prosenttia, mutta tuonti EU:n ulkopuolelta laski kaksi prosenttia.

Vienti kasvoi kaikkiin arvoltaan suurimpiin vientimaihin Alankomaita lukuun ottamatta. Nopeinta viennin kasvu oli Saksaan, Isoon-Britanniaan ja Yhdysvaltoihin.  Tuonnin arvon muutosprosentti Venäjältä laski tammikuussa jyrkästi, koska vertailukuukausi sisälsi arvoltaan erittäin suuren metalliputkituonnin. Tuonti Yhdysvalloista niin ikään putosi tammikuussa selvästi. Tuonnin arvon laskua selittää vertailukuukauden poikkeuksellisen suuri öljytuonti. Myös tuonti Alankomaista ja Ruotsista laski tammikuussa, mutta tuonti Saksasta ja Kiinasta kasvoi.

Ennakkotilasto sisältää ensimmäiset kuukausitason tiedot Suomen käymästä tavaroiden ulkomaankaupasta kokonaistasolla. Tarkentuneet tiedot viennistä ja tuonnista sekä maa- ja tavarakohtaiset tiedot julkaistaan kuun lopussa ulkomaankaupan kuukausitilastossa.

Tiedustelut:

Telasuo, Christina p. 040 332 1828
Riikonen, Johanna p. 040 332 1824
Sähköposti: etunimi.sukunimi@tulli.fi

Kuvio 1. Vienti, tuonti ja kauppatase kuukausittain 2016-2018
  • Kuvio 1. Vienti, tuonti ja kauppatase kuukausittain 2016-2018
  • Kuvio 2. Viennin muutokset edellisen vuoden vastaavasta kuukaudesta 2016-2018
  • Kuvio 3. Tuonnin muutokset edellisen vuoden vastaavasta kuukaudesta 2016-2018
  • Kuvio 4. Vienti 2016-2018 (alkuperäinen, kausitasoitettu ja trendi)
  • Kuvio 5. Tuonti 2016-2018 (alkuperäinen, kausitasoitettu ja trendi)

Asiasanat
Suomen virallinen tilasto (SVT) Ulkomaankaupan ennakkotilasto
Seuraava julkistus

9.4.2018