Hyppää sisältöön

Tavaroiden ulkomaankaupan ennakkotilasto tammikuussa 2016

9.3.2016 9.00Tulli, Tilastointi

Vienti laski kymmenen prosenttia tammikuussa

Suomen tavaraviennin arvo oli tammikuussa Tullin ennakkotilaston mukaan lähes 3,6 miljardia euroa. Viennin arvo oli kymmenen prosenttia pienempi kuin viime vuoden tammikuussa. Tuonti laski tammikuussa yhdeksän prosenttia ja oli arvoltaan hieman alle 3,9 miljardia euroa.

Kauppatase oli tammikuussa 320 miljoonaa euroa alijäämäinen. Viime vuoden tammikuussa kauppataseeseen tilastoitiin 300 miljoonaa euroa alijäämää.

Kaikkien päätoimialojen tuotteiden vienti laski selvästi tammikuussa. Kuukaudelle osunut lentokonetoimitus loivensi hiukan viennin jyrkkää pudotusta. Myös kojeiden ja mittareiden vienti kasvoi hieman.

Sähkökoneiden ja –laitteiden sekä kuljetusvälineiden tuonti suureni tammikuussa. Teollisuuskoneiden, metallien ja malmien tuonti sen sijaan vajosi merkittävästi. Raakaöljyn ja öljyjalosteiden tuonnin arvo jatkoi tammikuussa lasku-uralla loppuvuoden tapaan.

Vienti EU-maihin laski tammikuussa yhdeksän prosenttia ja tuonti EU:sta kahdeksan prosenttia. Vienti EU:n ulkopuolelle väheni 12 prosenttia ja tuonti EU:n ulkopuolelta yhdeksän prosenttia.

Vienti laski lähes kaikkiin tärkeimpiin vientimaihin tammikuussa vuoden takaisesta. Eniten heikkeni vienti Alankomaihin, Isoon-Britanniaan ja Venäjälle. Vain vienti Kiinaan kohosi. Myös tuonti laski lähes kaikista merkittävistä kauppakumppanimaista. Ainoastaan tuonti Kiinasta ja Norjasta vahvistui hieman.


Tammikuussa 2015 euroon siirtynyt Liettua on ennakkotietojen aineistossa laskettu kuuluvaksi euromaihin myös vuonna 2014. Kausitasoitetuissa- ja trendisarjoissa Liettua on kuitenkin laskettu kuuluvaksi euromaihin myös aiempina vuosina.

Ennakkotilasto sisältää ensimmäiset kuukausitason tiedot Suomen käymästä tavaroiden ulkomaankaupasta kokonaistasolla. Tarkentuneet tiedot viennistä ja tuonnista sekä maa- ja tavarakohtaiset tiedot julkaistaan kuun lopussa ulkomaankaupan kuukausitilastossa.

Tiedustelut:
Kaarna, Anssi p. 040 332 8153
Penttilä, Olli-Pekka p. 040 332 1862
​Sähköposti: [email protected]


Asiasanat
Suomen virallinen tilasto (SVT) Ulkomaankaupan ennakkotilasto
Seuraava julkistus

7.4.2016