Hyppää sisältöön

Tavaroiden ulkomaankaupan ennakkotilasto maaliskuussa 2017

8.5.2017 9.00Tulli, Tilastointi

Viennin arvo kasvoi 17 prosenttia maaliskuussa

Viennin kasvua tilastoitiin lähes kaikille tärkeimmille tavararyhmille

Suomen tavaraviennin arvo oli maaliskuussa Tullin ennakkotilaston mukaan 5,2 miljardia euroa. Viennin arvo kasvoi 17 prosenttia viime vuoden maaliskuusta. Kuukausittainen viennin arvo oli edellisen kerran yli viisi miljardia euroa lokakuussa 2014. Kuluvan vuoden tammi-maaliskuun yhteenlaskettu viennin arvo nousi myös 17 prosenttia viime vuodesta.

Tuonti oli viennin tavoin arvoltaan 5,2 miljardia euroa maaliskuussa ja nousi kymmenen prosenttia vuoden takaisesta. Yhteenlaskettu tuonti vuoden alusta kasvoi 14 prosenttia.

Kauppatase oli maaliskuussa kymmenen miljoonaa euroa alijäämäinen. Tammi-maaliskuussa kauppataseen alijäämä oli 715 miljoonaa euroa. Viime vuoden maaliskuussa kauppatase oli 290 miljoonaa euroa alijäämäinen ja tammi-maaliskuun vaje oli tuolloin 905 miljoonaa euroa.

Lähes kaikkien tärkeimpien tavararyhmien vienti kasvoi maaliskuussa. Huomattavinta kasvu oli sähköteknisten koneiden ja laitteiden, teräksen ja öljyjalosteiden kohdalla. Myös kuljetusvälineiden, sahatavaran ja kemianteollisuuden tuotteiden vienti kasvoi nopeasti. Teollisuuden koneiden ja laitteiden sekä paperin ja pahvin viennin arvon kasvu oli vaatimatonta. Pientä viennin arvon laskua tilastoitiin paperimassan kohdalle.

Raudan ja teräksen sekä malmien tuonti kasvoi tavararyhmistä jyrkimmin. Myös öljyjalosteiden ja raakaöljyn tuonti oli nousussa. Koneiden ja laitteiden sekä kuljetusvälineiden tuontiin kirjattiin laskua.

Vienti EU-maihin nousi maaliskuussa 15 prosenttia ja tuonti EU:sta neljä prosenttia. Samaan aikaan sekä vienti EU:n ulkopuolelle että tuonti EU:n ulkopuolelta kasvoi viidenneksen. Tammi-maaliskuussa vienti EU-maihin suureni 16 prosenttia ja ulkokaupan vienti 19 prosenttia. Samalla ajanjaksolla tuonti EU-maista nousi viisi prosenttia, kun taas tuonti EU:n ulkopuolelta kasvoi 30 prosenttia.

Tärkeimmistä vientimaista ainoastaan vienti Saksaan oli maaliskuussa laskussa. Vienti Kiinaan ja Yhdysvaltoihin kasvoi jyrkästi. Vienti Venäjälle ja Alankomaihin kasvoi niin ikään selvästi. Tuonti Venäjältä suureni maaliskuussa nopeasti. Loivempaa tuonnin kasvua tilastoitiin Ruotsin ja Kiinan kohdalle. Tuonti Yhdysvalloista ja Alankomaista laski.

Ennakkotilasto sisältää ensimmäiset kuukausitason tiedot Suomen käymästä tavaroiden ulkomaankaupasta kokonaistasolla. Tarkentuneet tiedot viennistä ja tuonnista sekä maa- ja tavarakohtaiset tiedot julkaistaan kuun lopussa ulkomaankaupan kuukausitilastossa.

Tiedustelut:

Kaarna, Anssi p. 040 332 8153
Telasuo, Christina p. 040 332 1828
Sähköposti: [email protected]

Kuvio 1. Vienti, tuonti ja kauppatase kuukausittain 2015-2017
  • Kuvio 1. Vienti, tuonti ja kauppatase kuukausittain 2015-2017
  • Kuvio 2. Viennin muutokset edellisen vuoden vastaavasta kuukaudesta 2015-2017
  • Kuvio 3. Tuonnin muutokset edellisen vuoden vastaavasta kuukaudesta 2015-2017
  • Kuvio 4. Vienti 2015-2017 (alkuperäinen, kausitasoitettu ja trendi)
  • Kuvio 5. Tuonti 2015-2017 (alkuperäinen, kausitasoitettu ja trendi)

Asiasanat
Suomen virallinen tilasto (SVT) Ulkomaankaupan ennakkotilasto
Seuraava julkistus

7.6.2017