Hyppää sisältöön

Tavaroiden ulkomaankaupan ennakkotilasto kesäkuussa 2018

9.8.2018 9.00Tulli, Tilastointi

Tavaraviennin arvo kasvoi neljä prosenttia kesäkuussa

Öljyjalosteiden, henkilöautojen ja sellun vienti nousi huomattavasti

Suomen tavaraviennin arvo oli kesäkuussa Tullin ennakkotilaston mukaan neljä prosenttia suurempi kuin viime vuoden kesäkuussa. Vienti oli arvoltaan lähes 5,4 miljardia euroa. Tuonti nousi kesäkuussa kaksi prosenttia ja oli arvoltaan hieman yli 5,3 miljardia euroa. Tammi-kesäkuussa yhteenlaskettu vienti nousi seitsemän prosenttia viime vuoden ensimmäiseen puoliskoon verrattuna. Yhteenlaskettu tuonti vastaavalla ajanjaksolla nousi viisi prosenttia vuoden takaisesta.  

Kauppatase kääntyi toukokuun alijäämäkuukauden jälkeen kesäkuussa 15 miljoonaa euroa ylijäämäiseksi. Vuoden ensimmäisellä puoliskolla kauppataseen alijäämää kuitenkin kertyi 735 miljoonaa euroa. Viime vuoden kesäkuussa kauppatase oli 105 miljoonaa euroa alijäämäinen ja tammi-kesäkuussa 1,1 miljardia euroa alijäämäinen.

Henkilöautojen ja paperimassan viennin arvo kasvoi merkittävästi kesäkuussa alkuvuoden tapaan. Myös metallien, erityisesti nikkelin, viennin arvo kasvoi selvästi. Öljyjalosteiden viennin arvo kääntyi kesäkuussa jyrkkään kasvuun huhti-toukokuun laskun jälkeen, mutta muun kemianteollisuuden viennin arvo säilyi suurin piirtein vuodentakaisella tasolla. Paperin ja pahvin vienti kasvoi selvästi massan vientiä vähemmän. Koneiden ja laitteiden viennin arvo laski hieman kesäkuussa. Kuljetusvälineiden viennin arvon jyrkkää laskua selittää viime vuoden kesäkuun laivatoimitus.

Öljyjalosteiden ja raakaöljyn tuonnin arvo kasvoi jyrkästi kesäkuussa. Kasvua tuli myös teollisuuden koneiden ja laitteiden sekä kuljetusvälineiden tuontiin. Sähköteknisten koneiden ja laitteiden tuontiin sen sijaan tilastoitiin laskua. Rauta- ja terästavaroiden tuonti laski niin ikään, mutta muiden metallien tuonti kasvoi.

Vienti EU-maihin kasvoi kesäkuussa kolme prosenttia, mutta tuonti EU:sta laski neljä prosenttia. Vienti EU:n ulkopuolelle kasvoi kesäkuussa kuusi prosenttia ja tuonti EU:n ulkopuolelta 14 prosenttia. Tammi-kesäkuussa sekä vienti EU-maihin että EU-maiden ulkopuolelle kasvoi seitsemän prosenttia. Vuoden ensimmäisellä puoliskolla tuonti EU-maista nousi viisi prosenttia ja tuonti EU:n ulkopuolelta kuusi prosenttia.

Tärkeimmistä vientimaista tavaravienti laski Venäjälle, Kiinaan ja Ranskaan. Vienti muihin suuriin vientimaihin kasvoi. Vienti Saksaan nousi jyrkästi. Tuonti kasvoi kaikista tärkeimmistä tuontimaista Ranskaa ja Isoa-Britanniaa lukuun ottamatta.

Ennakkotilasto sisältää ensimmäiset kuukausitason tiedot Suomen käymästä tavaroiden ulkomaankaupasta kokonaistasolla. Tarkentuneet tiedot viennistä ja tuonnista sekä maa- ja tavarakohtaiset tiedot julkaistaan kuun lopussa ulkomaankaupan kuukausitilastossa.

Tiedustelut:

Kaarna, Anssi p. 040 332 8153
Penttilä, Olli-Pekka p. 040 332 1862
Sähköposti: [email protected]

Kuvio 1. Vienti, tuonti ja kauppatase kuukausittain 2016-2018
  • Kuvio 1. Vienti, tuonti ja kauppatase kuukausittain 2016-2018
  • Kuvio 2. Viennin muutokset edellisen vuoden vastaavasta kuukaudesta 2016-2018
  • Kuvio 3. Tuonnin muutokset edellisen vuoden vastaavasta kuukaudesta 2016-2018
  • Kuvio 4. Vienti 2016-2018 (alkuperäinen, kausitasoitettu ja trendi)
  • Kuvio 5. Tuonti 2016-2018 (alkuperäinen, kausitasoitettu ja trendi)

Asiasanat
Suomen virallinen tilasto (SVT) Ulkomaankaupan ennakkotilasto
Seuraava julkistus

7.9.2018