Hyppää sisältöön

Tavaroiden ulkomaankaupan ennakkotilasto kesäkuussa 2017

7.8.2017 9.00Tulli, Tilastointi

Korjaus: maaliskuun 2017 sisäkaupan vienti.

Viennin arvo kasvoi kaksi prosenttia kesäkuussa

Lentokonekauppa Ranskan kanssa kasvatti sekä vientiä että tuontia

Suomen tavaraviennin arvo oli kesäkuussa Tullin ennakkotilaston mukaan lähes 5,1 miljardia euroa. Arvo oli kaksi prosenttia suurempi kuin viime vuoden kesäkuussa. Tammi-kesäkuun yhteenlaskettu viennin arvo nousi 15 prosenttia vuoden takaisesta.

Tuonnin arvo nousi kesäkuussa yhdeksän prosenttia ja oli hieman yli 5,1 miljardia euroa. Yhteenlaskettu tuonti vuoden alusta kasvoi 13 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon.

Kuukausittainen kauppatase kääntyi jälleen alijäämäiseksi kesäkuussa. Tilastoitu vaje oli kuitenkin pieni, vain 65 miljoonaa euroa. Vuoden ensimmäisellä puoliskolla kauppataseen alijäämää kertyi 880 miljoonaa euroa. Viime vuoden kesäkuussa kauppatase oli 235 miljoonaa euroa ylijäämäinen ja tammi-kesäkuun vaje oli hieman yli 1,1 miljardia euroa.

Kesäkuussa teollisuuskoneiden ja –laitteiden, metallien, kemianteollisuuden tuotteiden, sahatavaran ja henkilöautojen vienti oli kasvussa. Lisäksi kesäkuussa Ranskaan vietiin kaksi lentokonetta, joiden yhteenlasketuksi arvoksi tilastoitiin noin 62 miljoonaa euroa. Kemiallisen metsäteollisuuden tuotteiden viennin arvo oli lähes viime vuoden tasolla. Pientä laskua kirjattiin sähköteknisten koneiden ja laitteiden sekä öljyjalosteiden vientiin. Alustoimitusten arvo laski jyrkästi viime vuodesta. Kesäkuussa Kyprokselle vietiin noin sadan miljoonan euron arvoinen laiva, mutta viime vuoden kesäkuussa Saksaan suuntautui 481 miljoonan euron arvoinen laivatoimitus.

Teollisuuden koneiden ja laitteiden tuonti laski kesäkuussa. Myös öljyn ja lääkkeiden tuonnin arvo pieneni viime vuodesta. Sähkökoneiden ja –laitteiden, malmien, tupakkatuotteiden ja metallien tuonti kasvoi vuoden takaisesta. Lisäksi Ranskasta tuotiin kesäkuussa kaksi lentokonetta, joiden tilastoitu arvo oli yhteensä noin 275 miljoonaa euroa. Myös muiden kuljetusvälineiden tuonti kasvoi kesäkuussa.  

Vienti EU-maihin säilyi edellisvuoden tasolla kesäkuussa, mutta tuonti EU-maista kasvoi kymmenen prosenttia. Vienti EU:n ulkopuolelle suureni seitsemän prosenttia ja tuonti EU:n ulkopuolelta viisi prosenttia. Tammi-kesäkuussa vienti EU-maihin kasvoi 15 prosenttia ja ulkokaupan vienti 14 prosenttia. Tuonti EU-maista nousi seitsemän prosenttia ja tuonti EU:n ulkopuolelta 24 prosenttia vuoden ensimmäisellä puoliskolla.

Vienti lähes kaikkiin tärkeimpiin kauppakumppanimaihin kasvoi kesäkuussa. Jyrkintä viennin kasvua tilastoitiin Ranskaan lentokonetoimitusten vuoksi. Vienti Saksaan laski huomattavasti vertailukuukauden alustoimituksesta johtuen. Tuonti Ranskasta kasvoi jyrkästi niin ikään lentokonekaupan vuoksi. Tuonti Venäjältä, Kiinasta ja Saksasta oli kesäkuussa pirteää, mutta tuonti Ruotsista, Alankomaista ja Yhdysvalloista heikkeni.

Ennakkotilasto sisältää ensimmäiset kuukausitason tiedot Suomen käymästä tavaroiden ulkomaankaupasta kokonaistasolla. Tarkentuneet tiedot viennistä ja tuonnista sekä maa- ja tavarakohtaiset tiedot julkaistaan kuun lopussa ulkomaankaupan kuukausitilastossa.

Tiedustelut:

Kaarna, Anssi p. 040 332 8153
Penttilä, Olli-Pekka p. 040 332 1862
Sähköposti: [email protected]

Kuvio 1. Vienti, tuonti ja kauppatase kuukausittain 2015-2017
  • Kuvio 1. Vienti, tuonti ja kauppatase kuukausittain 2015-2017
  • Kuvio 2. Viennin muutokset edellisen vuoden vastaavasta kuukaudesta 2015-2017
  • Kuvio 3. Tuonnin muutokset edellisen vuoden vastaavasta kuukaudesta 2015-2017
  • Kuvio 4. Vienti 2015-2017 (alkuperäinen, kausitasoitettu ja trendi)
  • Kuvio 5. Tuonti 2015-2017 (alkuperäinen, kausitasoitettu ja trendi)

Asiasanat
Suomen virallinen tilasto (SVT) Ulkomaankaupan ennakkotilasto
Seuraava julkistus

7.9.2017