Hyppää sisältöön

Tavaroiden ulkomaankaupan ennakkotilasto huhtikuussa 2018

7.6.2018 9.00Tulli, Tilastointi

Tavaraviennin arvo nousi viidenneksen huhtikuussa

Puolen miljardin euron laivatoimitus Saksaan kasvatti viennin arvoa

Suomen tavaraviennin arvo oli huhtikuussa Tullin ennakkotilaston mukaan 5,5 miljardia euroa. Viennin arvo oli 20 prosenttia suurempi kuin viime vuoden huhtikuussa. Tuonti nousi huhtikuussa yhdeksän prosenttia. Tuonti oli arvoltaan hieman alle 5,4 miljardia euroa. Tammi-huhtikuussa yhteenlaskettu vienti nousi kymmenen prosenttia viime vuoden vastaavasta ajanjaksosta. Yhteenlaskettu tuonti vuoden alusta nousi kuusi prosenttia.

Kauppatase oli huhtikuussa 130 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Kauppatase oli edellisen kerran ylijäämäinen viime vuoden toukokuussa. Tammi-huhtikuussa kauppatase oli kuitenkin 565 miljoonaa euroa alijäämäinen. Viime vuoden huhtikuussa kauppataseen vaje oli 370 miljoonaa euroa, ja tammi-huhtikuun vaje oli tuolloin 1,2 miljardia euroa.

Viennin huomattavaa kasvua huhtikuussa selittää erityisesti Saksaan huhtikuussa toimitettu laiva, jonka arvoksi tilastoitiin 543 miljoonaa euroa. Ilman laivatoimitusta laskettuna kokonaisvienti olisi kasvanut noin yhdeksän prosenttia. Pääryhmistä huomattavaa kasvua tilastoitiin myös koneiden ja laitteiden, kemianteollisuuden tuotteiden, henkilöautojen sekä paperimassan vientiin. Paperin ja pahvin, sahatavaran sekä teräksen ja raudan vienti kasvoi selvästi hitaammin. Öljyjalosteiden viennin arvo laski jyrkästi huhtikuussa. Laskua kirjattiin myös turkisnahkojen viennin arvoon.

Raakaöljyn ja öljytuotteiden tuontiin tilastoitiin huhtikuussa pientä laskua, mutta muiden arvoltaan merkittävien ryhmien tuonti kasvoi huhtikuussa. Jyrkintä kasvu oli koneiden ja laitteiden, malmien, lääkkeiden, henkilöautojen osien ja metallien kohdalla.

Vienti EU-maihin nousi huhtikuussa 30 prosenttia ja tuonti EU:sta yhdeksän prosenttia. Vienti EU:n ulkopuolelle kasvoi seitsemän prosenttia ja tuonti EU:n ulkopuolelta yhdeksän prosenttia. Tammi-huhtikuussa vienti EU-maihin kasvoi 11 prosenttia ja ulkokaupan vienti kahdeksan prosenttia. Samalla ajanjaksolla tuonti EU-maista nousi seitsemän prosenttia ja tuonti EU:n ulkopuolelta viisi prosenttia.

Vienti Saksaan yli kaksinkertaistui huhtikuussa viime vuodesta erityisesti laivatoimituksen ansiosta. Vienti Ruotsiin ja Venäjälle kasvoi selvästi hitaammin. Vienti Yhdysvaltoihin, Kiinaan, Alankomaihin ja Isoon-Britanniaan laski huhtikuussa. Tuonti Kiinasta heikkeni aavistuksen huhtikuussa, mutta kasvoi muista huomattavista tuontimaista. Eniten tuonnin kasvua kirjattiin Saksan ja Yhdysvaltojen kohdalle.

Ennakkotilasto sisältää ensimmäiset kuukausitason tiedot Suomen käymästä tavaroiden ulkomaankaupasta kokonaistasolla. Tarkentuneet tiedot viennistä ja tuonnista sekä maa- ja tavarakohtaiset tiedot julkaistaan kuun lopussa ulkomaankaupan kuukausitilastossa.

Tiedustelut:

Kaarna, Anssi p. 040 332 8153
Telasuo, Christina p. 040 332 1828
Sähköposti: [email protected]

Kuvio 1. Vienti, tuonti ja kauppatase kuukausittain 2016-2018
  • Kuvio 1. Vienti, tuonti ja kauppatase kuukausittain 2016-2018
  • Kuvio 2. Viennin muutokset edellisen vuoden vastaavasta kuukaudesta 2016-2018
  • Kuvio 3. Tuonnin muutokset edellisen vuoden vastaavasta kuukaudesta 2016-2018
  • Kuvio 4. Vienti 2016-2018 (alkuperäinen, kausitasoitettu ja trendi)
  • Kuvio 5. Tuonti 2016-2018 (alkuperäinen, kausitasoitettu ja trendi)

Asiasanat
Suomen virallinen tilasto (SVT) Ulkomaankaupan ennakkotilasto
Seuraava julkistus

9.7.2018