Hyppää sisältöön

Tavaroiden ulkomaankaupan ennakkotilasto helmikuussa 2018

9.4.2018 9.00Tulli, Tilastointi

Tavaraviennin arvo nousi yhdeksän prosenttia helmikuussa

Metsäteollisuuden tuotteiden vienti vahvaa

Suomen tavaraviennin arvo kasvoi helmikuussa Tullin ennakkotilaston mukaan yhdeksän prosenttia viime vuoden helmikuusta. Viennin arvo oli helmikuussa lähes 4,8 miljardia euroa. Tammi-helmikuun yhteenlaskettu viennin arvo nousi 11 prosenttia viime vuodesta.

Tuonnin arvo nousi helmikuussa kahdeksan prosenttia ja oli hieman alle 5,1 miljardia euroa. Yhteenlaskettu tuonti vuoden alusta nousi kuusi prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon.

Kauppatase oli helmikuussa 285 miljoonaa euroa alijäämäinen. Tammi-helmikuussa kauppataseen alijäämää kertyi 445 miljoonaa euroa. Viime vuoden helmikuussa kauppatase oli 295 miljoonaa euroa ja tammi-helmikuussa 835 miljoonaa euroa alijäämäinen.

Viennin kasvua tilastoitiin helmikuussa erityisesti metsäteollisuuden tuotteille. Paperimassan viennin arvo kasvoi jyrkästi, sahatavaran ja paperin hieman hitaammin. Henkilöautojen viennin arvon kasvu oli viime kuukausien tapaan nopeaa. Kasvua kirjattiin myös öljyjalosteiden sekä kojeiden ja mittareiden vientiin. Koneiden ja laitteiden viennin arvo sen sijaan laski. Nikkelin, kuparin ja malmien viennin arvo kohosi, mutta raudan ja teräksen viennin arvo pieneni.

Lähes kaikkien arvoltaan suurimpien tavararyhmien tuonnin arvo kasvoi helmikuussa. Jyrkintä tuonnin kasvu oli metallien ja malmien kohdalla. Myös öljyn ja henkilöautojen osien tuonti kasvoi selvästi.

Vienti EU-maihin nousi helmikuussa seitsemän prosenttia ja tuonti EU:sta kahdeksan prosenttia. Vienti EU:n ulkopuolelle kohosi 12 prosenttia ja tuonti EU:n ulkopuolelta sisäkaupan tavoin kahdeksan prosenttia. Tammi-helmikuussa vienti EU-maihin kasvoi yhdeksän prosenttia ja ulkokaupan vienti 14 prosenttia. Tuonti EU-maista nousi yhdeksän prosenttia ja tuonti EU:n ulkopuolelta kaksi prosenttia tammi-helmikuussa.

Vienti Saksaan ja Yhdysvaltoihin kasvoi nopeasti helmikuussa. Vienti Kiinaan kasvoi hieman hitaammin. Vienti Ruotsiin, Venäjälle ja Isoon-Britanniaan oli lähes viime vuoden helmikuun tasolla. Vienti Alankomaihin sen sijaan laski helmikuussa selvästi. Tuonti Alankomaista ja Yhdysvalloista laski helmikuussa, mutta kasvoi muista tärkeistä tuontimaista.

Ennakkotilasto sisältää ensimmäiset kuukausitason tiedot Suomen käymästä tavaroiden ulkomaankaupasta kokonaistasolla. Tarkentuneet tiedot viennistä ja tuonnista sekä maa- ja tavarakohtaiset tiedot julkaistaan kuun lopussa ulkomaankaupan kuukausitilastossa.

Tiedustelut:

Kaarna, Anssi p. 040 332 8153
Telasuo, Christina p. 040 332 1828
Sähköposti: [email protected]

Kuvio 1. Vienti, tuonti ja kauppatase kuukausittain 2016-2018
  • Kuvio 1. Vienti, tuonti ja kauppatase kuukausittain 2016-2018
  • Kuvio 2. Viennin muutokset edellisen vuoden vastaavasta kuukaudesta 2016-2018
  • Kuvio 3. Tuonnin muutokset edellisen vuoden vastaavasta kuukaudesta 2016-2018
  • Kuvio 4. Vienti 2016-2018 (alkuperäinen, kausitasoitettu ja trendi)
  • Kuvio 5. Tuonti 2016-2018 (alkuperäinen, kausitasoitettu ja trendi)

Asiasanat
Suomen virallinen tilasto (SVT) Ulkomaankaupan ennakkotilasto
Seuraava julkistus

8.5.2018