Hyppää sisältöön

Tavaroiden ulkomaankaupan ennakkotilasto helmikuussa 2017

7.4.2017 9.00Tulli, Tilastointi

Viennin arvo suureni neljä prosenttia helmikuussa

Öljyjalosteiden viennin kasvu veti kokonaisviennin nousuun

Suomen tavaraviennin arvo oli helmikuussa Tullin ennakkotilaston mukaan 4,3 miljardia euroa. Viennin arvo kasvoi neljä prosenttia viime vuoden helmikuusta. Tuonti nousi helmikuussa kuusi prosenttia ja oli arvoltaan hieman alle 4,6 miljardia euroa. Tammi-helmikuussa sekä yhteenlaskettu vienti että tuonti kasvoivat 16 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon.

Kauppatase oli helmikuussa 280 miljoonaa euroa alijäämäinen. Tammi-helmikuussa kauppataseen alijäämä oli 740 miljoonaa euroa. Viime vuoden helmikuussa kauppatase oli 185 miljoonaa euroa alijäämäinen ja tammi-helmikuun vaje oli 615 miljoonaa euroa.

Tavararyhmien viennistä jyrkimmässä kasvussa helmikuussa oli öljyjalosteiden vienti. Myös muiden kemianteollisuuden tuotteiden ja metallien vientiin kirjattiin nousua. Metsäteollisuuden tuotteiden vienti laski hieman. Teollisuuden koneiden ja laitteiden vienti oli lähes viime vuoden helmikuun tasolla, mutta sähköteknisten koneiden ja laitteiden vienti heikkeni. Kuljetusvälineiden viennin arvo oli niin ikään laskussa.

Raakaöljyn ja öljyjalosteiden tuonti kasvoi nopeasti helmikuussa. Metallien tuonnin kasvu kulki samassa tahdissa. Teollisuuden koneiden ja laitteiden tuonti laski, mutta sähkötekniikan ja kuljetusvälineiden tuonti ylsi loivaan kasvuun. Malmien ja metalliromun tuontiin kirjattiin selvää pudotusta.

Vienti EU-maihin nousi helmikuussa viisi prosenttia, mutta tuonti EU:sta laski kaksi prosenttia. Vienti EU:n ulkopuolelle nousi kolme prosenttia ja tuonti EU:n ulkopuolelta viidenneksen. Tammi-helmikuussa vienti EU-maihin kasvoi 15 prosenttia ja ulkokaupan vienti 16 prosenttia. Samalla ajanjaksolla tuonti EU-maista nousi neljä prosenttia ja tuonti EU:n ulkopuolelta 36 prosenttia.

Vienti Venäjälle kasvoi helmikuussa selvästi. Kasvua kirjattiin myös Ruotsin, Alankomaiden, Kiinan ja Belgian kohdalle. Vienti Saksaan ja Yhdysvaltoihin laski. Tuonti Venäjältä nousi jyrkästi helmikuussa. Myös tuonti Alankomaista ja Norjasta kasvoi rivakasti, tuonti Ruotsista hieman hitaammin. Tuonti Saksasta ja Isosta-Britanniasta laski.

Ennakkotilasto sisältää ensimmäiset kuukausitason tiedot Suomen käymästä tavaroiden ulkomaankaupasta kokonaistasolla. Tarkentuneet tiedot viennistä ja tuonnista sekä maa- ja tavarakohtaiset tiedot julkaistaan kuun lopussa ulkomaankaupan kuukausitilastossa.

Tiedustelut:

Telasuo, Christina p. 040 332 1828
Penttilä, Olli-Pekka p. 040 332 1862
Sähköposti: [email protected]

Kuvio 1. Vienti, tuonti ja kauppatase kuukausittain 2015-2017
  • Kuvio 1. Vienti, tuonti ja kauppatase kuukausittain 2015-2017
  • Kuvio 2. Viennin muutokset edellisen vuoden vastaavasta kuukaudesta 2015-2017
  • Kuvio 3. Tuonnin muutokset edellisen vuoden vastaavasta kuukaudesta 2015-2017
  • Kuvio 4. Vienti 2015-2017 (alkuperäinen, kausitasoitettu ja trendi)
  • Kuvio 5. Tuonti 2015-2017 (alkuperäinen, kausitasoitettu ja trendi)

Asiasanat
Suomen virallinen tilasto (SVT) Ulkomaankaupan ennakkotilasto
Seuraava julkistus

8.5.2017