Hyppää sisältöön

Tavaroiden ulkomaankaupan ennakkotilasto heinäkuussa 2016

7.9.2016 9.00Tulli, Tilastointi

Vienti laski 13 prosenttia heinäkuussa

Tärkeimpien tavararyhmien vienti heikkeni

Suomen tavaraviennin arvo oli heinäkuussa Tullin ennakkotilaston mukaan 3,9 miljardia euroa. Tämä oli 13 prosenttia vähemmän kuin viennin arvo viime vuoden heinäkuussa. Viennin arvo oli edellisen kerran alle neljä miljardia euroa kuluvan vuoden tammikuussa. Tammi-heinäkuun yhteenlaskettu vienti laski kuusi prosenttia.

Tuonti laski heinäkuussa kahdeksan prosenttia ja oli arvoltaan hieman yli 4,1 miljardia euroa. Yhteenlaskettu tuonti vuoden alusta laski prosentin verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon.

Kauppatase kääntyi heinäkuussa jälleen alijäämäiseksi. Alijäämää kirjattiin 245 miljoonaa euroa. Tammi-heinäkuussa kauppataseen alijäämää kertyi lähes 1,3 miljardia euroa. Viime vuoden heinäkuussa kauppatase oli neljä miljoonaa euroa alijäämäinen, mutta tammi-heinäkuussa oli tuolloin ylijäämää 262 miljoonaa euroa.

Lähes kaikkien tärkeimpien tavararyhmien vienti laski heinäkuussa. Kasvua kirjattiin ainoastaan lääkkeiden ja farmaseuttisten tuotteiden vientiin. Jyrkintä laskua tilastoitiin koneiden ja laitteiden, kuljetusvälineiden sekä metallien viennin kohdalle. Sahatavaran ja öljyjalosteiden vienti kääntyi laskuun edellisten kuukausien nousun jälkeen.

Tärkeimpien tavararyhmien tuonti väheni heinäkuussa. Raakaöljyn ja öljyjalosteiden tuonnin arvo putosi jyrkästi. Loivemmin laski koneiden ja laitteiden, kuljetusvälineiden, malmien ja metallien tuonti.

Vienti EU-maihin laski heinäkuussa 12 prosenttia ja vienti EU:n ulkopuolelle 15 prosenttia. Samaan aikaan tuonti EU:sta laski kuusi prosenttia ja tuonti EU:n ulkopuolelta yhdeksän prosenttia. Tammi-heinäkuussa vienti EU-maihin laski neljä prosenttia ja ulkokaupan vienti kymmenen prosenttia. Tuonti EU-maista säilyi viime vuoden tasolla, mutta tuonti EU:n ulkopuolelta laski kolme prosenttia tammi-heinäkuussa.

Vienti heikkeni lähes kaikkiin tärkeimpiin Suomen kauppakumppanimaihin heinäkuussa. Vienti Belgiaan ja Norjaan kasvoi hiukan. Jyrkimmin laski vienti Saksaan ja Venäjälle. Tuonti Ruotsista, Alankomaista ja Isosta-Britanniasta kasvoi, mutta laski muista suurimmista tuontimaista.


Tammikuussa 2015 euroon siirtynyt Liettua on ennakkotietojen aineistossa laskettu kuuluvaksi euromaihin myös vuonna 2014. Kausitasoitetuissa- ja trendisarjoissa Liettua on kuitenkin laskettu kuuluvaksi euromaihin myös aiempina vuosina.

Ennakkotilasto sisältää ensimmäiset kuukausitason tiedot Suomen käymästä tavaroiden ulkomaankaupasta kokonaistasolla. Tarkentuneet tiedot viennistä ja tuonnista sekä maa- ja tavarakohtaiset tiedot julkaistaan kuun lopussa ulkomaankaupan kuukausitilastossa.

Tiedustelut:
Kaarna, Anssi p. 040 332 8153
Telasuo, Christina p. 040 332 1828
​Sähköposti: [email protected]


Asiasanat
Suomen virallinen tilasto (SVT) Ulkomaankaupan ennakkotilasto
Seuraava julkistus

7.10.2016