Hyppää sisältöön

Tavaroiden ulkomaankaupan ennakkotilasto elokuussa 2018

9.10.2018 9.00Tulli, Tilastointi

Tavaraviennin arvo nousi kuusi prosenttia elokuussa

Henkilöautojen vienti kääntyi selvään laskuun elokuussa

Suomen tavaraviennin arvo oli elokuussa Tullin ennakkotilaston mukaan lähes 5,1 miljardia euroa. Viennin arvo nousi kuusi prosenttia viime vuoden elokuusta. Tuonti nousi elokuussa kahdeksan prosenttia hieman alle 5,5 miljardiin euroon. Tammi-elokuussa yhteenlaskettu vienti nousi seitsemän prosenttia ja yhteenlaskettu tuonti kuusi prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon.

Kauppatase oli elokuussa 400 miljoonaa euroa alijäämäinen. Tammi-elokuussa kauppataseen alijäämää tuli hieman yli 1,6 miljardia euroa. Viime vuoden elokuussa kauppatase oli 259 miljoonaa euroa alijäämäinen ja tammi-elokuussa 1,7 miljardia euroa alijäämäinen.

Paperimassan viennin arvo kasvoi elokuussa jyrkästi. Myös kojeiden ja mittareiden, raudan ja teräksen sekä nikkelin vienti kasvoi elokuussa nopeasti. Paperin ja pahvin sekä koneiden ja laitteiden viennin arvon kasvu oli selvästi hitaampaa. Öljyjalosteiden ja kemianteollisuuden tuotteiden vienti oli niin ikään kasvussa. Elokuulle osui myös laiva- ja purjevenetoimituksia noin 90 miljoonan euron edestä. Henkilöautojen vienti kääntyi elokuussa jyrkkään laskuun. Myös kuparin ja sinkin vientiin tilastoitiin laskua.

Öljyjalosteiden ja raakaöljyn tuonnin arvo nousi elokuussa jyrkästi. Metallien tuonti kasvoi myös. Koneiden ja laitteiden tuonti säilyi lähes viime vuoden elokuun tasolla. Henkilöautojen osien tuonti kääntyi elokuussa sen sijaan laskuun.

Vienti EU-maihin säilyi edellisvuoden tasolla elokuussa. Samaan aikaan vienti EU:n ulkopuolelle nousi 14 prosenttia. Tuonti EU:sta nousi prosentin ja tuonti EU:n ulkopuolelta puolestaan viidenneksen. Tammi-elokuussa vienti EU-maihin kasvoi kuusi prosenttia ja ulkokaupan vienti kahdeksan prosenttia. Samalla ajanjaksolla tuonti EU-maista nousi viisi prosenttia ja tuonti EU:n ulkopuolelta kahdeksan prosenttia.

Vienti Venäjälle ja Saksaan laski elokuussa selvästi, mutta vienti lähes kaikkiin muihin suurimpiin vientimaihin kasvoi. Tavaratuonti Saksasta ja Kiinasta laski aavistuksen viime vuoden elokuusta, mutta tuonti muista suurista kauppakumppaneista kasvoi.

Ennakkotilasto sisältää ensimmäiset kuukausitason tiedot Suomen käymästä tavaroiden ulkomaankaupasta kokonaistasolla. Tarkentuneet tiedot viennistä ja tuonnista sekä maa- ja tavarakohtaiset tiedot julkaistaan kuun lopussa ulkomaankaupan kuukausitilastossa.

Tiedustelut:

Kaarna, Anssi p. 040 332 8153
Telasuo, Christina p. 040 332 1828
Sähköposti: [email protected]

Kuvio 1. Vienti, tuonti ja kauppatase kuukausittain 2016-2018
  • Kuvio 1. Vienti, tuonti ja kauppatase kuukausittain 2016-2018
  • Kuvio 2. Viennin muutokset edellisen vuoden vastaavasta kuukaudesta 2016-2018
  • Kuvio 3. Tuonnin muutokset edellisen vuoden vastaavasta kuukaudesta 2016-2018
  • Kuvio 4. Vienti 2016-2018 (alkuperäinen, kausitasoitettu ja trendi)
  • Kuvio 5. Tuonti 2016-2018 (alkuperäinen, kausitasoitettu ja trendi)

Asiasanat
Suomen virallinen tilasto (SVT) Ulkomaankaupan ennakkotilasto
Seuraava julkistus

7.11.2018