Hyppää sisältöön

Tavaroiden maahantuonnin arvonlisäverotus siirtyy Verohallinnolle

Julkaisuajankohta 4.5.2017 15.31
Tiedote

Hallitus esittää, että tavaroiden maahantuonnin arvonlisäverotus siirtyy Tullilta Verohallinnolle. Muutos koskee arvonlisäverovelvollisten rekisteriin merkittyjä yrityksiä.

Yrityksille muutos merkitsee sitä, että ne voivat hoitaa kaikki arvonlisäveroasiansa yhdellä menettelyllä yhden viranomaisen kanssa. Tämä helpottaa veroasioiden hoitoa ja seuraamista.

Tuonnista suoritettava arvonlisävero ilmoitetaan jatkossa oma-aloitteisesti samalla veroilmoituksella kuin muutkin tiedot verokaudelle kohdennettavista liiketoimista. Vero kohdennetaan samalle kuukaudelle kuin sitä koskeva vähennyskin, eli nykyinen velvollisuus maksaa tuontivero ennen sen vähentämistä poistetaan.

Esityksen mukaan Tulli vastaa jatkossakin tavaroiden maahantuonnin verotuksesta, jos tuoja on yksityishenkilö tai yhteisö, jota ei ole merkitty arvonlisäverorekisteriin. Tullin vastuulla on myös tullisäännösten vastaisen tuonnin verotus.

Tulli vastaa edelleen rikostutkinnasta ja valvoo arvonlisäveron oikeellisuutta tulliselvitysten yhteydessä.

Hallituksen esitys perustuu hallitusohjelmaan. Valmiste- ja autoverotus on jo aiemmin siirretty Tullilta Verohallinnolle.

Arvonlisäverotustehtävien siirron on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alussa.

Hallituksen esitys julkaistaan päätökset-sivulla.

Valmiste- ja autoverotustehtävät siirtyvät Verohallinnolle (tiedote 15.12.2016)

Lisätietoja: Lainsäädäntöneuvos Suvi Anttila, p. 040 761 2703, suvi.anttila(at)vm.fi

Mediatiedote