Hyppää sisältöön

Tavaraliikenne Vaalimaalla uusille urille

28.11.2014 13.23
Tiedote

Tulli järjestää uuden Tavaraliikennekeskuksen avajaiset tiistaina 2.12 klo 14.00–15.30 Vaalimaalla. Tervetuloa mukaan.

Juhlaan on kutsuttu yhteistyötahojen lisäksi myös Tullin asioista vastaava sisäministeri Päivi Räsänen, joka myös virallisesti avaa tavaraliikennekeskuksen.

Vaalimaan rajanylityspaikka avattiin maantieliikenteelle kesällä 1958. Silloisesta yhden rekan vuosivauhdista on noustu noin 300 000 rajan ylittävään rekkaan vuodessa. Vaikka maailmanpoliittinen ja – taloudellinen tilanne onkin laskenut raskaan liikenteen määriä viimeisen parin vuoden aikana, on tavaraliikenteen sujuvuuteen kuitenkin edelleen kiinnitettävä huomiota. Uusi tavaraliikenteen keskus tulee mahdollistamaan jopa puolen miljoonan rekan käsittelemisen vuosittain.

Samanaikaisesti tavaraliikennekeskuksen avauksen kanssa Vaalimaalla otetaan käyttöön Rajavartiolaitoksen ja Tullin välisen yhteistoiminnan ns. Nuija I-toimintamalli. Tämä malli mahdollistaa sen, että Tulli voi tavaraliikennekeskuksessa hoitaa tavaraliikenteen tulliselvityksen lisäksi myös raskaan liikenteen kuljettajien rajatarkastukset. Käytännössä tämä näkyy siten, että Tulli tarkastaa tavaraliikennekeskuksessa kuljettajien passit.

Joulukuun alkupuolella maasta lähtevien uuden henkilöliikenteen kentän kaistojen käyttöönotto tuo alkuvaiheessa neljä lisäkaistaa lähtevään matkustajaliikenteeseen. Lisäkaistojen tuomaan lisätarkastusten tarpeeseen vastataan ottamalla myös Nuija II -toimintamalli soveltuvin osin käyttöön Vaalimaalla vuoden vaihteessa. Tässä toimintamallissa Vaalimaan rajavartiolaitos vahvistaa henkilöliikenteessä matkustajien tax free –kuitteja ja kauppalaskuja Tullin ohella ja lukuun.

Lehdistötiedotteet