Hyppää sisältöön

Tarkista nettitilauksesi lähetysmaa – voit säästää aikaa ja rahaa

9.5.2015 9.00
Tiedote

Tavaran tilaaminen netin kautta on helppoa ja nopeaa. Tullin kanssa ei tarvitse asioida lainkaan, jos tavarat tuodaan EU:n veroalueelta, paitsi kun kyse on alkoholista, tupakasta tai muista valmisteveron alaisista tuotteista. Tilanne muuttuu kuitenkin, jos tavarat lähetetään EU:n veroalueen ulkopuolelta. EU:n veroalueen ulkopuolelta lähetettävät tavarat on tulliselvitettävä, ja niistä on maksettava maahantuontiverot.

Verkkokaupan sijaintimaalla ei ole väliä - tavaran lähetysmaa ratkaisee

Nettitilaajan kannalta ratkaisevaa on, mistä tavara toimitetaan ja onko EU:n alueelta toimitettava tavara valmistettu EU:ssa tai tullattu EU:n alueelle. EU-alueelta Suomeen myydystä tavarasta maksettavasta arvonlisäverosta vastaa lähes aina myyjä. Itse verkkokaupan sijaintimaalla ei ole väliä, vain tavaran lähetysmaa on tavaran tulliselvityksen ja verotuksen kannalta merkitsevä asia.

Nettitilaaja voi säästää aikaa ja rahaa varmistamalla tarvittaessa etukäteen tavaran myyjältä, mistä tavarat toimitetaan Suomeen. Jos tavarat toimitetaan EU:n veroalueen ulkopuolelta, nettitilaajan pitää antaa tavarasta tulli-ilmoitus, kun tavara on saapunut Suomeen ja hän on saanut rahdinkuljettajalta saapumisilmoituksen. Etukäteen lähetystä ei voi tulliselvittää.

Milloin tulliselvitys ja verojen maksu EU-alueelta lähetetyistä tavaroista?

EU:n alueella on alueita, jotka eivät kuulu EU:n tulli- tai veroalueeseen. Näitä alueita ovat esimerkiksi Ahvenanmaan maakunta, Saksassa sijaitsevat Helgoland ja Büsingen, Kanariansaaret, Ison-Britannian Jerseyn saari ja muut Kanaalisaaret. Tavaran tuonnista EU:n veroalueen ulkopuoliselta alueelta kannetaan maahantuonnin arvonlisävero samalla lailla kuin tavaran tuonnista EU:n ulkopuolelta.

Esimerkki arvonlisäveron laskemisesta

Nettitilaaja tilaa espanjalaisesta verkkokaupasta puseron, mutta se toimitetaan Jerseyn saarelta. Puseron hinta on 200 euroa. Lähetyksen postituskulut ovat 35 euroa. Lähetyksestä kannetaan arvonlisäveroa 24 % tavaran ostohinnan ja kuljetuskustannusten summasta, koska tavara toimitetaan EU:n veroalueen ulkopuolelta. Koska pusero toimitetaan EU:n alueelta, vaikkakin EU:n veroalueen ulkopuolelta, puserosta ei makseta tullimaksua.

Puserosta kannetaan arvonlisäveroa yhteensä 56,40 euroa (200 e + 35 e = 235 e x 0,24 = 56,40 e).

Lisätietoja:

Tullin opas nettitilaajille
Tullin ohjeet alkoholin nettitilaamisesta
Tullin nettituontipalvelu

Lehdistötiedotteet