Hyppää sisältöön

Tariffikiintiöiden kautta hallinnoitavia kiintiöetuuksia haetaan jatkossa vakiomuotoisella tuonti-ilmoituksella

Julkaisuajankohta 3.4.2020 8.00
Tiedote

Tariffikiintiöiden kautta hallinnoitavia kiintiöetuuksia haetaan vakiomuotoisella tuonti-ilmoituksella vuoden 2020 lopulla, kun uusi tulliselvitysjärjestelmä (UTU) otetaan käyttöön. Toistaiseksi näitä kiintiöetuuksia haetaan kaksivaiheisella ilmoituksella. Myöhemmin, vuoden 2021 lopulla, kun UTU-järjestelmää laajennetaan kaikkiin tuonnin tulli-ilmoituksiin, etuutta voi hakea vakiomuotoisella, yksinkertaistetulla tai täydentävällä ilmoituksella.

UTU-järjestelmässä tullauspäätös muodostetaan kiintiöedun mukaisena, ennen kuin kiintiöön mahtuva määrä on selvillä. Tulli varaa vakuutta kiintiöetuustullin ja yleisen tullin välisen summan verran, jos kyse on jonokiintiöstä tai täyttymässä olevasta kriittisestä kiintiöstä.

  • Jos tavarat mahtuvat kiintiöön, Tulli ei lähetä oikaisupäätöstä.
  • Jos tavarat eivät mahdu kiintiöön, Tulli tekee viranomaisaloitteisen oikaisupäätöksen noin viikon kuluessa.UTU-järjestelmään annettavalla tuonti-ilmoituksella ilmoitetaan kiintiön järjestysnumero, kiintiöpaljous sekä etuuskohtelu. Lisäksi on mahdollista ilmoittaa toissijainen etuuskohtelu lisäkoodilla FIPRE. Jos toissijainen etuuskoodi on ilmoitettu, sitä käytetään oikaisun perusteena.
  • Jos tavarat, jotka eivät ole mahtuneet kiintiöön, halutaan hakea toiseen kiintiöön, etuutta on haettava oikaisupyynnöllä.
  • Jos osalle tavaroista myönnetään kiintiöetuus ja osalle ei, Tulli tekee viranomaisaloitteisen oikaisupäätöksen.

Lisätietoja: UCC(at)tulli.fi

Uudistuvan lainsäädännön ja tulli-ilmoittamisen tiedotteet