Hyppää sisältöön

Suomen suurin ekstaasitakavarikko

11.4.2019 13.00
Tiedote

Hämeen poliisilaitos ja Tulli tiedottavat 11.4.2019

Päijät-Hämeen käräjäoikeus vangitsi 15.2.2019 Hämeen poliisilaitoksen vaatimuksesta noin kolmekymmentä vuotiaan lahtelaisen miehen epäiltynä törkeästä huumausainerikoksesta ja hän on edelleen tutkintavankeudessa. Samassa juttukokonaisuudessa vangittiin myös lahtelainen noin kolmekymmentäviisivuotias mies, joka on esitutkinnan aikana vapautettu matkustuskieltoon. Tullin vaatimuksesta vangittiin myös 15.2.2019 samaan juttukokonaisuuteen liettualainen mies, joka on edelleen tutkintavankeudessa.

Ennen ekstaasitakavarikkoa ja kiinniottoja Hämeen poliisilaitos ja Tulli ovat tehneet yhteistyötä vuodesta 2016, jolloin Tulli takavarikoi Hollolasta 3 kiloa kokaiinia. Yhteistyön kautta on molemmissa organisaatioissa saatu paljastettua juttukokonaisuuksia, joista on jaettu useiden vuosien vankeustuomioita. Tehtyjen esitutkintojen ja yhteistyön kautta saatujen tietojen perusteella osattiin kohdentaa toimintaa Lahdessa 11.2.2019 ja saatiin takavarikkoon Suomen toistaiseksi suurin ekstaasilasti.

Kansainvälisen tiedon perusteella oli 11.2. syytä epäillä, että yksi kansainvälisistä kohteista on Suomessa ja mahdollisesti tulossa Lahteen. Käynnistettiin laajamittainen tarkkailu, johon saatiin huomattava resurssiapu Keskusrikospoliisilta. Illalla tehtiin Lahdessa havainto mahdollisesta kohteesta eli Liettuassa rekisteröidystä KTE957 Fiat Ducato kuorma-autosta, jota seurattiin Merrasjärven uimarannan parkkipaikalle. Ducato jäi parkkipaikalle ja vähän myöhemmin kohdeajoneuvon luokse tuli suomalainen Ford Focus. Ducatosta siirrettiin tavaraa paikalle tulleeseen Focukseen. Seuranta jakautui tämän jälkeen Focukseen ja Ducatoon.

Focus poistui paikalta ja ajoi erään kerrostalon pihaan. Kuljettaja poistui ajoneuvosta kerrostalon rappukäytävään, mutta palasi hetken päästä ajoneuvolle. Tuolloin paikalle tuli toinenkin henkilö. Yhdessä nämä kaksi miestä kantoivat pahvilaatikoita Focuksesta erääseen kerrostaloasuntoon.

Kun henkilöt myöhemmin poistuvat ilman merkittäviä kantamuksia asunnosta eriaikaisesti, otettiin heidät kiinni epäiltyinä törkeään huumausainerikokseen. Tämän jälkeen tehtiin kotietsintä asuntoon, jonne pahvilaatikot oli hetkeä aiemmin kannettu. Asunnosta takavarikoitiin viisi pahvilaatikkoa, joissa oli 151 390 ekstaasi -tablettia, 1 095 Subutex 8 mg tabletteja ja 211,7 grammaa amfetamiinia. Kaikkien kolmen eri aineen määrä yksittäinkin ylittää törkeän huumausainerikoksen määrän. Lisäksi asunnon vaatekaapissa oli t-paita ja kaksi pipoa, joissa kaikissa oli Bad Union -painatukset.

Toimintatavan, rekvisiitan ja yhteyksien perusteella noin kolmekymmentä vuotiaan lahtelaisen epäillään toimineen United Brotherhoodin rikollisryhmän Bad Unionin jäsenenä rikollisryhmän hyväksi. Toisella vangitulla lahtelaisella on ollut esitutkinnan perusteella vähäisempi rooli. Tullin tutkintavankina olevan henkilön epäillään kuuluvan liettualaiseen huumausaineiden välitysorganisaatioon.

Tullia koskevat lisätietopyynnöt 11.4.2019 klo 14.30 mediapalvelun kautta, p. 0295 527 150

Lehdistötiedotteet