Hyppää sisältöön

Suomen kauppa Kiinan kanssa kääntyi laskuun

Julkaisuajankohta 23.10.2008 9.00 | Julkaistu suomeksi 16.2.2017 klo 11.59
Tiedote

Suomen vienti Kiinaan jäi kuluvan vuoden tammi-heinäkuussa vajaaseen 1,3 miljardiin euroon eli prosentin viimevuotista pienemmäksi. Tuonti, hieman yli 2,4 miljardia euroa, supistui samaan aikaan kolme prosenttia. Viime vuonna sekä vienti että tuonti olivat yhdeksän prosentin kasvussa.

- Kaupan hienoisesta supistumisesta huolimatta Kiina on säilyttänyt paikkansa Suomen kuudenneksi suurimpana kauppakumppanina, kertoo tulliylitarkastaja Matti Heiniemi Tullihallituksesta. Suomen vientimaista Kiina oli tammi-heinäkuussa yhdeksänneksi suurin 3,2 prosentin osuudellaan ja tuontimaista neljäs 6,5 prosentin osuudella.​

Puhelinlaitteet painoivat alaspäin sekä vientiä että tuontia

Vientiä Kiinaan ovat alkuvuodesta vähentäneet puhelinlaiteviennin putoaminen puoleen sekä hintojen laskuun perustunut neljänneksen vähentyminen raudan ja teräksen viennin arvossa. Heiniemen mukaan myös tuonti supistui tammi-heinäkuussa erityisesti puhelinlaitetoimitusten hiipumisen vuoksi, kun taas tevanake-teollisuuden tuonti lisääntyi selvästi.

Kiina yksi suurimpia alijäämämaita

Kauppa Kiinan kanssa oli vielä vuosikymmenen vaihteeseen asti ylijäämäistä, mutta on viime vuosina kääntynyt vahvasti alijäämäiseksi. Viime vuonna Kiina oli selvästi suurin alijäämämaa Suomen ulkomaankaupassa; alijäämää kertyi 2,3 miljardia euroa. Tämän vuoden tammi-heinäkuussa Kiina oli kolmanneksi suurin alijäämämaa hieman yli 1,1 miljardin euron vajeella. Vielä tätäkin alijäämäisempää on tänä vuonna ollut kauppa Venäjän ja Saksan kanssa.

Tullihallitus, Tilastoyksikkö
Lisätietoja antaa Tullissa tulliylitarkastaja Matti Heiniemi, puh. 020 492 1845 tai www.tulli.fi > Ulkomaankauppatilastot
Tilastotiedote