Hyppää sisältöön

Suomen ja Venäjän välinen kauppa vuonna 2020 (1-9)

18.12.2020 9.00Tulli, Tilastointi

Vienti Venäjälle laski 21,9 prosenttia tammi-syyskuussa

Venäjän-kaupan alijäämä pieneni selvästi öljyn tuonnin arvon laskettua

Suomen tavaravienti Venäjälle laski tammi-syyskuussa 21,9 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna Tullin ulkomaankauppatilastojen mukaan. Vienti oli arvoltaan 2,2 miljardia euroa. Tuonti Venäjältä oli kuluvan vuoden tammi-syyskuussa arvoltaan lähes 4,4 miljardia euroa. Tuonnin arvo laski 35,5 prosenttia edellisvuoden vastaavalta ajanjaksolta. Eurostatin mukaan EU-maiden vienti Venäjälle laski tammi-syyskuussa 9,7 prosenttia, tuonti Venäjältä 35,7 prosenttia.

Kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä vienti Venäjälle laski 4,8 prosenttia, toisella neljänneksellä 32,2 prosenttia ja kolmannella neljänneksellä 24,5 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Tuonti laski ensimmäisellä neljänneksellä vuodentakaiseen verrattuna 20,0 prosenttia, toisella neljänneksellä 51,0 prosenttia ja kolmannella neljänneksellä 35,3 prosenttia.

Venäjän osuus Suomen viennistä oli tammi-syyskuussa 5,2 prosenttia. Osuus laski edellisvuoden 5,6 prosentista. Tuonnissa Venäjän osuus pieneni edellisvuoden 13,6 prosentista 9,9 prosenttiin. Venäjä oli tammi-syyskuussa Suomen kuudenneksi suurin vientimaa Kiinan jälkeen ja Isoa-Britanniaa edellä. Viime vuonna Venäjä oli Kiinaa edellä viidennellä sijalla. Tuonnissa Venäjä oli tammi-syyskuussa kolmanneksi suurin Ruotsin jälkeen ja Kiinaa ennen.

Kaupassa Venäjän kanssa kauppataseen alijäämää kertyi 2,2 miljardia euroa tammi-syyskuussa. Viime vuoden tammi-syyskuussa vaje oli 4,0 miljardia euroa. Koko viime vuonna vajetta tuli 5,3 miljardia. Venäjän-kaupan alijäämää muodostuu raakaöljyn ja öljyjalosteiden kaupan alijäämäisyydestä. Myös malmien ja rikasteiden kauppa Venäjän kanssa on Suomelle alijäämäistä. Koneiden ja laitteiden kauppa on sen sijaan Suomelle ylijäämäistä.

Suomi vie Venäjälle erityisesti koneita ja laitteita, kemianteollisuuden tuotteita sekä paperia ja pahvia. Koneiden ja laitteiden vienti Venäjälle laski selvästi tammi-syyskuussa. Myös paperin ja pahvin viennin arvoon tilastoitiin laskua. Laskussa oli myös kemianteollisuuden tuotteiden ja metallien vienti. Kuparikiven viennin arvoon kirjattiin jyrkkää kasvua. Öljyn, kaasun ja sähkövirran tuonnin arvo Venäjältä laski tammi-syyskuussa. Puutavaran tuonti Venäjältä sen sijaan kasvoi.


Tiedustelut:

Kaarna, Anssi p. 040 332 8153
Telasuo, Christina p. 040 332 1828
Sähköposti: etunimi.sukunimi[at]tulli.fi

Yksityiskohtaiset tavaroiden ulkomaankauppatilastot maksutta käyttöösi Uljaksesta https://uljas.tulli.fi
Kuvio 1. Suomen ja Venäjän välinen kauppa vuonna 2020 (1-9)
  • Kuvio 1. Suomen ja Venäjän välinen kauppa vuonna 2020 (1-9)

Asiasanat
Ulkomaankaupan maakatsaus