Hyppää sisältöön

Suomen ja Kiinan välinen kauppa vuonna 2021 (1-8)

19.11.2021 9.00Tulli, Tilastointi

Vienti Kiinaan nousi 23,8 prosenttia tammi-elokuussa

Alijäämä Kiinan-kaupassa pieneni viime vuodesta

Suomen tavaravienti Kiinaan nousi Tullin ulkomaankauppatilastojen mukaan 23,8 prosenttia tammi-elokuussa viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna, Vienti oli arvoltaan 2,4 miljardia euroa. Tuonti Kiinasta oli samalla ajanjaksolla arvoltaan 3,8 miljardia euroa. Tuonnin arvo oli 8,1 prosenttia edellisvuoden vastaavaa ajankohtaa suurempi. Eurostatin mukaan EU-maiden tavaravienti Kiinaan nousi tammi-elokuussa 15,3 prosenttia ja tavaratuonti Kiinasta 15,2 prosenttia.[1]

Suomen kaupassa Kiinan kanssa kauppataseen alijäämää kertyi 1,4 miljardia euroa tammi-elokuussa 2021. Viime vuonna alijäämää kertyi tammi-elokuussa 1,6 miljardia euroa ja koko vuoden osalta 2,4 miljardia euroa. Alijäämä muodostuu erityisesti sähköteknisten koneiden ja laitteiden sekä tekstiilien ja vaatteiden kaupasta. Metsäteollisuuden tuotteiden, teollisuuden koneiden ja laitteiden, malmien ja metalliromun sekä elintarvikkeiden kauppa Kiinan kanssa on Suomelle ylijäämäistä.

Kiinan osuus Suomen viennistä oli tammi-elokuussa 5,7 prosenttia. Osuus nousi hieman viime vuodesta. Tuonnissa Kiinan osuus laski koko edellisvuoden 9,0 prosentista 8,5 prosenttiin. Kiina oli tammi-elokuussa Suomen kuudenneksi suurin vientimaa Venäjän jälkeen ja Isoa-Britanniaa edellä. Sijoitus ei muuttunut viime vuodesta. Tuonnissa Kiina oli kuluvan vuoden tammi-elokuussa neljänneksi suurin Venäjän jälkeen ja Alankomaita ennen. Sijaluku oli sama myös viime vuonna.

Kemiallisen metsäteollisuuden tuotteiden vienti Kiinaan nousi selvästi tammi-elokuussa. Paperimassan vienti nousi sekä vientimäärien että vientihintojen nousun myötä. Puutavaran viennin arvo laski. Koneiden ja laitteiden sekä kemianteollisuuden tuotteiden viennin arvoon tilastoitiin nousua. Malmien viennin arvo kasvoi myös. Kasvussa tammi-elokuussa oli myös turkisnahkojen, kojeiden ja mittareiden ja elintarvikkeiden viennin arvo. Metallien vienti Kiinaan laski huomattavasti.

Sähkötekniikan tuonti Kiinasta kasvoi tammi-elokuussa elektroniikan komponenttien ja puhelin- ja verkkolaitteiden tuonnin kasvun ansiosta. Tietokoneiden tuonti Kiinasta laski tammi-elokuussa. Vaatteiden ja tekstiilien tuonti laski myös. Teollisuuden koneiden ja laitteiden tuonnin arvoon kirjattiin kasvua. Kasvussa oli myös valaisimien, huonekalujen ja urheiluvälineiden tuonnin arvo.


[1] Eurostat news release 116/2021

Tiedustelut:

Kaarna, Anssi p. 040 332 8153
Telasuo, Christina p. 040 332 1828
Sähköposti: etunimi.sukunimi[at]tulli.fi

Yksityiskohtaiset tavaroiden ulkomaankauppatilastot maksutta käyttöösi Uljaksesta https://uljas.tulli.fi
Kuvio 1. Suomen ja Kiinan välinen kauppa v. 2011-2021 (1-8)
  • Kuvio 1. Suomen ja Kiinan välinen kauppa v. 2011-2021 (1-8)

Asiasanat
Ulkomaankaupan maakatsaus