Hyppää sisältöön

Suomen ja Ison-Britannian välinen kauppa vuonna 2019 (1-7)

22.10.2019 9.00Tulli, Tilastointi

Suomen vienti Isoon-Britanniaan kääntyi laskuun kuluvana vuonna

Iso-Britannia Suomen seitsemänneksi suurin vientimaa

Suomen tavaravienti Isoon-Britanniaan väheni Tullin ulkomaankauppatilastojen mukaan kolme prosenttia tammi-heinäkuussa viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Vienti oli arvoltaan lähes 1,6 miljardia euroa. Vuonna 2018 vienti Isoon-Britanniaan kasvoi kuusi prosenttia ja vuonna 2017 kahdeksan prosenttia. Tuonti Isosta-Britanniasta oli tammi-heinäkuussa arvoltaan noin miljardi euroa. Tuonnin arvo oli kolme prosenttia edellisvuoden vastaavaa ajankohtaa pienempi. Tuonnin arvo laski kolme prosenttia myös vuonna 2018.

Ison-Britannian osuus Suomen tavaraviennistä on laskenut tasaisesti viime vuodet. Osuus oli tammi-heinäkuussa 4,1 prosenttia. Osuus madaltui edellisvuoden tammi-heinäkuun 4,4 prosentista. Myös tuonnissa maan osuus on viime vuodet hieman pienentynyt. Tammi-heinäkuussa Ison-Britannian osuus pieneni edellisvuoden 2,7 prosentista 2,6 prosenttiin.  Iso-Britannia oli tammi-heinäkuussa Suomen seitsemänneksi suurin vientimaa Kiinan jälkeen ja Belgiaa edellä. Tuonnissa Iso-Britannia oli 11. suurin Italian jälkeen ja Tanskaa ennen. Maan sijaluvut olivat samat myös viime vuonna.

Suomen kauppa Ison-Britannian kanssa on perinteisesti ollut ylijäämäistä. Tammi-heinäkuussa kauppataseen ylijäämää kertyi 555 miljoonaa euroa. Viime vuoden tammi-heinäkuussa ylijäämä oli 565 miljoonaa euroa ja koko vuonna lähes 1,1 miljardia euroa. Iso-Britannia oli kuluvana vuonna Suomen toiseksi suurin ylijäämämaa Yhdysvaltojen jälkeen ja Japania ennen.

Suomi vie Isoon-Britanniaan erityisesti metsäteollisuuden tuotteita, öljyjalosteita ja muita kemianteollisuuden tuotteita sekä koneita, laitteita ja kuljetusvälineitä. Metsäteollisuuden vienti Isoon-Britanniaan oli tammi-heinäkuussa suurin piirtein viime vuoden tasolla, mutta öljyjalosteiden viennin arvo laski jyrkästi viime vuodesta vientimäärien pudottua. Kuljetusvälineiden viennin arvo nousi selvästi purjevenetoimitusten ansiosta, ja myös sähkötekniikan vienti oli kasvussa. Teollisuuden koneiden ja laitteiden vienti laski hieman. Metallien viennin arvo kasvoi palladiumin vientihintojen noustua.

Kuljetusvälineiden ja teollisuuden koneiden ja laitteiden tuonti Isosta-Britanniasta kasvoi tammi-heinäkuussa, mutta sähköteknisten tavaroiden tuonnin arvoon tuli laskua. Myös kemiallisten aineiden ja tarvikkeiden tuonti laski selvästi.


Tiedustelut:

Kaarna, Anssi p. 040 332 8153
Riikonen, Johanna  p. 040 332 1824
Sähköposti: etunimi.sukunimi@tulli.fi

Yksityiskohtaiset tavaroiden ulkomaankauppatilastot maksutta käyttöösi Uljaksesta   http://uljas.tulli.fi
Kuvio 1.Suomen ja Ison-Britannian välinen kauppa v. 2009-2019 (1-7)
  • Kuvio 1.Suomen ja Ison-Britannian välinen kauppa v. 2009-2019 (1-7)

Asiasanat
Ulkomaankaupan maakatsaus