Hyppää sisältöön

Suomen ja Ison-Britannian välinen kauppa vuonna 2018 (1-8)

22.11.2018 9.00Tulli, Tilastointi

Vienti Isoon-Britanniaan jatkoi alkuvuonna viimevuotista kasvuaan

Viennissä vahvistumista monilla päätoimialoilla

Suomen tavaravienti Isoon-Britanniaan kasvoi Tullin ulkomaankauppatilastojen mukaan viisi prosenttia tammi-elokuussa viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Vienti oli arvoltaan hieman yli 1,8 miljardia euroa. Vuonna 2017 vienti kasvoi kahdeksan prosenttia, mutta laski kymmenen prosenttia vuonna 2016. Tuonti Isosta-Britanniasta oli tammi-elokuussa arvoltaan 1,2 miljardia euroa. Myös tuonti kasvoi viisi prosenttia edellisvuodesta. Viime vuonna tuonti kasvoi 11 prosenttia, mutta vuonna 2016 se laski neljä prosenttia.

Ison-Britannian osuus Suomen viennistä oli kuluvan vuoden tammi-elokuussa 4,4 prosenttia. Osuus pieneni edellisvuoden 4,5 prosentista hieman. Tuonnin osuus Isosta-Britanniasta laski myös aavistuksen; edellisvuoden 2,9 prosentista kuluvan vuoden 2,7 prosenttiin. Ison-Britannian osuus Suomen viennistä on laskenut tasaisesti huippuvuodesta 2014, jolloin osuus viennistä oli 5,4 prosenttia.  Iso-Britannia oli tammi-elokuussa Suomen seitsemänneksi suurin vientimaa Venäjän jälkeen ja Belgiaa edellä. Tuonnissa Iso-Britannia oli kymmenenneksi suurin Ranskan jälkeen ja Italiaa ennen. EU-maista Iso-Britannia oli viime vuoden tapaan Suomen neljänneksi suurin vientimaa Alankomaiden jälkeen ja ennen Belgiaa. Tuonnissa Iso-Britannia oli EU-maista vastan seitsemäs Ranskan jälkeen. Alkuvuonna Suomen vienti Ranskaan laski prosentin ja vienti Alankomaihin kaksi prosenttia, eli vienti Isoon-Britanniaan kehittyi selvästi verrokkimaitaan paremmin. Tuonti Ranskasta laski jyrkästi alkuvuonna vertailuajankohdan lentokonehankinnoista johtuen, mutta tuonti Alankomaista kasvoi kolme prosenttia.

Suomen kauppa Ison-Britannian kanssa on perinteisesti ollut ylijäämäistä. Kuluvan vuoden tammi-elokuussa kauppataseen ylijäämää kertyi 646 miljoonaa euroa, kun viime vuoden tammi-elokuussa ylijäämä oli 616 miljoonaa euroa. Suurimmillaan 2010-luvulla ylijäämää tuli vuonna 2014 jopa 1,2 miljardia euroa. Maa oli alkuvuonna viime vuosien tapaan Suomen toiseksi suurin ylijäämämaa Yhdysvaltain jälkeen.

Suomen viennistä Isoon-Britanniaan metsäteollisuuden tuotteiden osuus on reilu kolmannes. Paperin ja pahvin sekä sahatavaran vienti kasvoi selvästi tammi-elokuussa. Kemianteollisuuden tuotteiden ja metallien vienti kasvoi myös. Vahvaa kasvua tilastoitiin myös teollisuuden koneiden ja laitteiden vientiin. Viennin kasvua painoi alaspäin öljyjalosteiden viennin heikkous. Tuonti Isosta-Britanniasta keskittyy kemianteollisuuden tuotteisiin, henkilöautoihin ja koneisiin ja laitteisiin. Peruskemikaalien tuonti maasta kasvoi alkuvuonna erittäin jyrkästi, mutta henkilöautojen tuonnin arvo jatkoi viimevuotista loivaa laskuaan. Koneiden ja laitteiden tuonti kasvoi tasaisesti. Kojeiden ja mittareiden tuonnin kasvu oli selvästi nopeampaa. 


Tiedustelut:

Kaarna, Anssi p. 040 332 8153
Telasuo, Christina  p. 040 332 1828
Sähköposti: etunimi.sukunimi@tulli.fi

Yksityiskohtaiset tavaroiden ulkomaankauppatilastot maksutta käyttöösi Uljaksesta  http://uljas.tulli.fi
Kuvio 1. Suomen ja Ison-Britannian välinen kauppa v. 2008-2018(1-8)
  • Kuvio 1. Suomen ja Ison-Britannian välinen kauppa v. 2008-2018(1-8)

Asiasanat
Ulkomaankaupan maakatsaus