Hyppää sisältöön

Sata vuotta sitten: Tullimiesten tuomiot tulevat

Julkaisuajankohta 15.10.2018 8.00
Tiedote

Tullissa järjestetty tutkinta kevään 1918 kapinatapahtumista valmistui loppukesästä, ja valtiorikosoikeus tuomitsi joukon tullilaitoksen työntekijöitä erisuuruisiin rangaistuksiin. Tulli sai valtiorikosoikeuden 133. osaston antamat tuomiot tiedoksi syyskuussa 1918.

Syyskuun lopulla ne tullilaiset, jotka olivat huhtikuusta 1918 lähtien olleet pidätettyjä virastaan tai jotka oikeus oli vapauttanut, tuominnut sakkoihin tai määrännyt saamaan varoituksen, saivat palata takaisin työhönsä. Virasta pidättäminen puoleksi vuodeksi oli varsin kova rangaistus, sillä tältä ajalta ei saanut palkkaa. Käytännössä virasta pidätetyt tullimiehet pääsivät töihin vasta lokakuussa.

Lähes kaikki tuomion saaneet anoivat armoa. Turkulainen tullivartija Abraham Matsson oli tuomittu virkavirheestä kahden kuukauden virasta pidättämiseen. Hänen armonanomuksensa hylättiin syyskuussa. Virasta pidätettyjä oli Helsingissä, Kotkassa, Tampereella, Lahdessa, Venäjän rajalla sekä tullilaivoilla Vesta, Vikingen ja Nordvakten.  Myös seitsemän muun turkulaisen tullivartijan armonanomukset hylättiin. Helsingissä valtiorikosoikeus hylkäsi 25 tullimiehen armonanomukset, jotka koskivat erisuuruisia sakkoja tai heille määrättyä varoitusta.

15. lokakuuta 1918 Tullihallitus kohtasi kuitenkin käytännön ongelman, johon se joutui kysymään senaatin prokuraattorin (myöhemmin oikeuskansleri) kantaa. Useimmat tuomiot armonanomuksineen oli alistettu ylemmälle oikeusasteelle, valtiorikosylioikeudelle. Oliko siis tuomio pantava toimeen heti vai odotettava ylioikeuden päätöstä? Ongelmallista oli myös rangaistusajan määrittäminen. Jos puoli vuotta virasta pidätettynä ollut tuomittiin virasta pidättämiseen määräajaksi, mistä päivästä lukien tämä oli laskettava?

Vuonna 2018 Tullin historiamuisteluissa paneudutaan vuoden 1918 vaiheikkaisiin ja samalla traagisiin tapahtumiin. Vaikka Tulli ei ollut tapahtumissa kovin keskeinen toimija, se oli valtiovallan ytimessä. Taisteltaessa valtiosta myös Tulli joutui kriisiin mukaan.

Mediatiedote Sata vuotta sitten